1. yle.fi
  2. Uutiset

Riskihalleja toimittaneen yrityksen toimitusjohtaja: "Haemme korvauksia kantavuuslaskelmat tehneeltä yhtiöltä"

Tamperelainen Muotopeite Oy aikoo viedä asian käräjille, sillä hallien tarkastuslaskelmiin ja korjauksiin on palanut yhtiöltä jo lähes 100 000 euroa.

turvallisuus
Muotopeite Oy
Muotopeite Oy toimii Tampereen Hervannassa.Yle

Yle uutisoi aamulla, että ympäristöministeriö ja Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden, koska niiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski. Hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai tamperelainen Muotopeite Oy.

Muotopeite sysää vastuun toimittamiensa hallien mahdollisista puutteista kantavuuslaskelmat tehneelle alihankkijalleen. Muotopeite on ostanut toimittamiensa hallien laskelmat insinööritoimistolta.

Muotopeite aikoo viedä asian käräjille, sillä hallien tarkastuslaskelmiin ja korjauksiin on palanut jo lähes 100 000 euroa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jari Lähteenmäki.

– Kyllähän me tietysti korvauksia joudutaan hakemaan, koska olemme joutuneet tekemään korjauksia ja piirrättämään kuvia uusiksi ja muuta.

On tämä erikoista. Yksikään meidän valmistamistamme halleista ei ole kaatunut, sortunut tai romahtanut.

Jari Lähteenmäki

Lähteenmäen mukaan aika näyttää, kuinka asia lähtee tästä selviämään.

– Tilaamme aina kohde kerrallaan ja maksamme täysmääräisesti kuvista. Jos ne kuvat ovat oikeasti väärät, niin kyllä me sitten korvauksia haetaan.

Tarkastuslaskelmia tehdään nyt Tukesin tarkastettavaksi vaatimien 17 kohteen osalta. Laskelmat tekee ulkopuolinen toimija. Kolme puolustusvoimille toimitettua hallia, jotka Tukes pyysi tarkastettavaksi, on tarkastettu ja vahvistettu.

Tampereen Kauppahuone Oy
Tampereella Muotopeite on toimittanut hallin Tampereen Kauppahuone Oy:lle Yle

Tukes löysi turvallisuuspuutteita

Tukes teetti A-Insinöörit Oy:llä tarkastuksen yhdestä Muotopeitteen tekemästä hallista. Kyseisen hallin tarkastuslaskennassa havaittiin, että mitoituslaskelmia ei ole tehty eurokoodien eli kantavien rakenteiden suunnittelustandardien mukaisesti. Lisäksi hallin runko on epästabiili.

Tarkastuslaskenta laukaisi kaikkiaan 17 siviilikohteen ja kolmen puolustusvoimille toimitetun hallin tarkastukset. Kyseisten kuntien rakennusvalvontoihin lähti tällöin ilmoitus hallien mahdollisista turvallisuuspuutteista. Puolustusvoimien hallien valvonta ja tarkastukset taas tapahtuvat puolustusvoimien toimesta.

Tässä on nyt insinöörin sana insinöörin sanaa vastaan.

Jari Lähteenmäki

Rakennusvalvojat tutkivat nyt Muotopeitteen toimittamia kohteita sekä niiden suunnitelmia, ja tarvittaessa vaativat kolmannen osapuolen tarkastuksen teräsrungolle. Toimitusjohtaja Jari Lähteenmäen mukaan ainakin osaan halleista sitä on vaadittu.

– Niitä tutkii kolmas osapuoli. Insinööritoimisto, jota me olemme käyttäneet, on vankasti sitä mieltä, että ne täyttävät kaikki vaatimukset.

Ovatko kuvat ja laskelmat oikeat, sitä Lähteenmäki ei lähde arvailemaan.

– Jos olisin insinööri, piirtäisin niitä itse, mutta me joudumme ostamaan ne alihankintana. Me tehdään vain käsillä töitä.

Osa halleista korjattu

Listalla olevia halleja on käyty läpi ja osaa on korjattu laskelmien jälkeen, selostaa Lähteenmäki.

– Puolustusvoimien hallit on kaikki korjattu ja ne menivät aika pienellä muutostyöllä. Sinne tuli joka kulmaan vahvistusrauta.

Niiden korjaamiselle tuli Lähteenmäen mukaan hintaa kalliista suunnittelusta lähtien.

Tampereen Kauppahuone Oy
Yle

– Suunnittelut, rautaosat sinkityksineen rahteineen ja asennuksineen maksoivat noin 28 000 euroa per halli.

Muiden hallien osalta Muotopeitteellä odotellaan uuden suunnittelijan laskelmia, mutta vilkkaan rakentamisen takia aikataulut näyttävät venyvän.

Yhtiöllä uusi suunnittelija

Muotopeite jatkaa hallien toimittamista, mutta suunnittelija on Jari Lähteenmäen mukaan vaihtunut.

– Nyt on uusi insinööritoimisto, joka laskee. Tukesin takia entisen suunnittelijan kuvia ei hyväksy kukaan. Niitä ei voi laittaa mihinkään eli se on käytännössä työkiellossa.

Sekasotku on tuonut ainakin harmaita hiuksia, tuhahtaa Lähteenmäki, joka ihmettelee kohua.

– On tämä erikoista. Tiedän, että vastaavia halleja on tehty 20 vuotta eikä yksikään meidän valmistamistamme halleista ole kaatunut, sortunut tai romahtanut. Ensimmäinen halli tehtiin 30 vuotta sitten ja se on edelleen pystyssä.

Lähteenmäki vakuuttaa, että jos halleissa on insinöörin laskelmien takia rakennevika, ne pitää korjata.

– Tässä on nyt insinöörin sana insinöörin sanaa vastaan.

Lue myös: Kymmenistä halleista löytyi turvallisuuspuutteita – Katso listasta, onko lähihallisi turvallinen

Lue seuraavaksi