1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuluttajatuotteiden turvallisuus

Tasapainolauta taas syynä asuntopaloon – noin puolet laudoista läpäisee Tukesin tarkastuksen

Suomen markkinoilta on poistettu neljä eri tasapainolautaa. Todennäköisimmin laudan vika löytyy akun latauslaitteesta.

Maanantaiaamuna rivitaloasunto Espoossa syttyi palamaan, kun tasapainolauta räjähti keittiössä. Lauta oli palon syttymishetkellä latauksessa. Kuva: Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos

Hittituote tasapainolauta on saanut aikaan useita tulipaloja. Maanantaiaamuna rivitaloasunto Espoossa syttyi palamaan, kun latauksessa ollut laite räjähti keittiössä. Keittiön kaapit syttyivät tuleen, ja huoneiston alakerta paloi liekillä. Asukkaat pelastautuivat ikkunoiden kautta.

Vastaavia tasapainolaudasta alkaneita asuntopaloja on sattunut Suomessa ja maailmalla muitakin, ja useimmiten tulipalon syynä on ollut tasapainolaudan lataaminen. Viime vuonna pelastuslaitos varoitti akkujen aiheuttamista tulipaloista. Myös monet lentoyhtiöt ovat kieltäneet tasapainolautojen tuomisen koneeseen paloriskin vuoksi.

Lautojen turvallisuudessa suuria eroja

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes aloitti viime vuonna tasapainolautojen tarkistamisen (siirryt toiseen palveluun). Tukes on tarkistanut tähän mennessä reilun 15 eri mallin sähköturvallisuutta. Yle uutisoi aiemmin, että kaikista Tukesin testaamista tasapainoskoottereista löytyi turvallisuuspuutteita.

Tähän mennessä vikoja on löytynyt yhteensä noin puolesta kaikista tarkistetuista laitteista. Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi kertoo, että laitteiden turvallisuus vaihtelee suuresti.

– Osassa tapauksista on todettu, että laudoissa on turvallisuuspuutteita, mutta olemme tarkastaneet myös monia sellaisia laitteita, joista osittaustestauksen perusteella ei ole löydetty vikoja, vaan asiat ovat kunnossa, Niemi sanoo.

Viime vuonna Suomen markkinoilta poistettiin (siirryt toiseen palveluun) kolme tasapainoskootteria. Tänä vuonna markkinoilta on vedetty pois yksi lauta, e-Drift XL hoverboard 10". Myyntikieltoon määrättiin tuote nimeltä ORB WheeL X4, malli HTDDC-P01. Osa Tukesin tutkittavista tapauksista on vielä kesken.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee, ettei tasapainolautaa jätetä latautumaan yksin. Kuva: M. Zettler / AOP

Akuissa sähköisku- ja palovaara

Kaikki Suomen markkinoille tulevat tasapainolaudat eivät automaattisesti päädy Tukesin tarkistettavaksi. Niemen mukaan Tukes keskittyy laitteisiin, joista on esimerkiksi tehty valituksia tai saatu muuta kautta tietoa, että laitteissa on mahdollisesti vikaa.

Tukesissa keskitytään nimenomaan akkujen latauslaitteiden tarkastamiseen.

– Latauslaite voi esimerkiksi syöttää epätasaista jännitettä akkuun, jos laitteessa on jokin pielessä. Akku voi siten vaurioitua, ja silloin laitteesta tulee vaarallinen, Niemi sanoo.

Niemi kertoo, että myös akun suojauksissa on usein puutteita. Latauslaite voi olla myös mekaanisesti heikko, jolloin sen rungon muovi saattaa murtua.

Koska tasapainolauta saa käytössä tärinää ja iskuja koko ajan, myös sen sisällä olevat liitokset saattavat hajota helpommin.

Monesti vikaa löytyy myös sähköeristyksistä. Jos eristystä ei ole tarpeeksi, verkkojännitettä saattaa päästä ulostulon puolelle.

– Jos koskee vikaantuneen laitteen latausliitintä, siitä voi saada sähköiskun, Niemi kertoo.

Pidä silmällä laitteen latausta

Niemen mukaan tasapainolautaa ostaessa kannattaa valita tuote, joka näyttää siltä, että se on tehty kunnolla ja viimeistelty hyvin.

– Kaikista heikoimmin tehdyn laturin kyllä tunnistaa, Niemi sanoo.

Laitteen latauksessa kannattaa olla tarkkana. Tukes ohjeistaa, että ennen tasapainoskootterin lataamista kannattaa tarkistaa, että latauspistoke ja laitteen vastake ovat kunnossa eikä laitteessa ole ulkoisia merkkejä vaurioista. Laitteen latautumista on hyvä pitää silmällä, eikä laitetta kannata jättää pieneen tilaan latautumaan. Latauspaikan läheltä on hyvä siirtää pois kaikki helposti syttyvä materiaali.

Jos laitteen toiminnassa tai latauksessa tapahtuu jotain tavallisesta poikkeavaa, Tukes neuvoo ottamaan yhteyttä heti laitteen myyjään.