Kiinalaiset perääntyivät biopolttoainetehtaiden rahoituksesta

Kiinalaista rahaa ei järjesty Myllykoskelle eikä Savonlinnaan, koska tarvittavaa summaa ei saatu kasaan.

biopolttoaineet
myllykosken paperitehdas
Raine Martikainen / Yle

Kiinalaiset ovat vetäytyneet Myllykosken bioetanolitehdashankkeesta. Helmikuussa kiinalainen rahastoyhtiö Shenzhen vahvisti aikovansa sijoittaa Kouvolan bioetanolitehtaaseen ja Savonlinnan biodieseltehtaaseen yli 200 miljoonaa euroa. Sijoitus oli tarkoitus jakaa melko tasan Savonlinnan ja Myllykosken kesken, jolloin kummankin osuus olisi noin 100 miljoonaa euroa. Kiinalaiset eivät kuitenkaan saaneet sovittua summaa kasaan.

– Se tuntui silloin liian hyvälle ollakseen totta, ja eihän se sitten totta ollutkaan, tokaisee Suomen Bioetalolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen pettyneenä.

Sopimus Suomen Bioetanolin kanssa oli tarkoitus allekirjoittaa jo maaliskuussa, jotta tehtaat olisivat tuotantovalmiina kesäkuussa 2019.

Helmikuussa Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen piti hankkeen toteutumista todennäköisenä. Tieto kiinalaisten vetäytymisestä tuli toimitusjohtajalle heinäkuun alussa.

– Harmittaa, kun vuosia tehty työ menee hukkaan ja rahaakin on mennyt erilaisiin selvityksiin, harmittelee Laukkanen.

Tehdassuunnitelmat alkavat näyttää epätodennäköisiltä

Bioetanolitehtaan perustaminen Myllykoskelle UPM:n entisen paperitehtaan tiloihin alkaa näyttää entistä epätodennäköisemmältä.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Myllykoskelle kaavaillulle bioetanolitehtaalle 30 miljoonan euron energiatuen vuonna 2014. Tuki on voimassa heinäkuun loppuun asti. Laukkanen aikoo vielä jättää ministeriöön jatkohakemuksen.

– Kovin toiveikas ei voi enää olla. Aion silti jäättää jatkohakemuksen, vaikka on epätodennäköistä, että lupa heltiää, sanoo Laukkanen.

Takaisku Myllykosken bioetanolitehtaalle on myös se, että UPM on aloittanut lämpölaitoksen purkamisen.

Kiinalaisten vetäytymisestä kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)