Hyppää sisältöön

Intiassa äänestettiin presidentistä – Seuraava presidentti on kastiton

Johtavat ehdokkaat Meira Kumar ja Ram Nath Kovind kuuluvat Intian kastijärjestelmän ulkopuolisiin daliteihin. Ääntenlaskennan tulos saadaan torstaina.

Ehdokkaat Meira Kumar ja Ram Nath Kovind. Kuva: AOP

Valitsijamiesvaalissa uudesta presidentistä äänestivät parlamentin molemmat kamarit ja osavaltioiden lainsäätäjät. Valitsijamiehiä oli äänestämässä yhteensä 4900.

Ehdokkaat Meira Kumar ja Ram Nath Kovind kuuluvat Intian kastijärjestelmän ulkopuolisiin daliteihin.

Kastittomia daliteja on Intian 1,3 miljardin hengen väestöstä noin 200 mijoonaa. Kastijärjestelmän ulkopuolelle suljetut dalitit ovat usein Intian köyhimpiä ja heikoimmassa asemissa olevia yhteisöjä.

Vaikka syrjintä kastin perusteella on laitonta, dalitit jäävät usein ilman koulutusta ja muita etenemismahdollisuuksia Intiassa.

Kansallismielisen Intian suurimman BJP-puolueen ehdokas Ram Nath Kovind on Biharin entinen kuvernööri. Opposition ehdokas Meira Kumar on ikonisen dalit-johtaja Jagivan Ramin tytär ja alahuoneen ensimmäinen naisedustaja.

Presidentin asema on pääosin seremoniallinen. Todellista valtaa käyttää pääministeri.

Vaikka äänestys on jo tehty, lasketaan äänet torstaina 20. heinäkuuta.

Jos BJP-puolueen Kovind valitaan presidentiksi, sen uumoillaan vahvistavan pääministeri Narendra Modin valtaa.

– Olen varma, että Shri Ram Nathista tulisi poikkeuksellinen presidentti, joka puolustaisi köyhiä ja sorrettuja, tviittasi pääministeri Modi Newsweekin mukaan sen jälkeen (siirryt toiseen palveluun), kun Kovind oli ilmoittanut ehdokkuudestaan.

Modin kilpailijat ovat arvostelleet Kovindin nimitystä puolueen ehdokkaaksi, koska tämän juuret ovat jyrkän linjan hindunationalistisessa Rashtriya Swayamsevak Sangh -liikkeessä.

Kovind on vakuuttanut, että presidenttinä hän asettuu puoluepolitikoinnin yläpuolelle.

Lähde: AFP , Newsweek