1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. pyöräily

Unohda kaahaileva kaupunkipyöräily – Näin kuljet kevyen liikenteen väylällä oikeaoppisesti

Raivostuttavatko luodinnopeudella ohi singahtavat kaupunkipyöräilijät? Nouseeko pulssisi keskellä katua älypuhelinta näpräävistä jalankulkijoista?

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yhteiselo kevyen liikenteen väylällä voi joskus käydä pitkäpinnaisimmankin hermoille.

Joku tekee ajattelemattoman äkkisyöksyn pyörän eteen, toinen suhahtaa pyörällään senttien päästä kävelijästä. Liikenneturvan tilastojen mukaan vakavia kolareita jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä sattuu vuosittain vajaa 30. Kevyen liikenteen väylillä törmäillään siis harvoin vakavasti, mutta pienempiä kolhuja sattuu sitäkin useammin.

Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla säilytät sekä hermosi että terveytesi ruuhkaisilla kesäkaduilla.

Pyöräilijä, muista nämä asiat:

 • Pyöräilijänä olet lain mukaan ajoneuvon kuljettaja.
 • Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä käytä oikeaa reunaa. Jalankulkijan voit ohittaa käyttämällä väylän keskiosaa.
 • Rinnakkaisilla pyöräteillä ja jalkakäytävillä kulje omalla puolellasi oikeassa reunassa. Soita kelloa hyvissä ajoin varoittaaksesi jalankulkijoita tulostasi.
 • Pyörätiellä nopeusrajoitus on sama kuin vieressä kulkevalla ajoradalla, kävelykaduilla 20 km/h.
 • Jos pyörätietä ei ole käytettävissä, voit ajaa muun liikenteen mukana ajoradalla. Aja niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin se on turvallisesti mahdollista. Jalkakäytävillä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat lapset.
 • Anna aina jalankulkijalle esteetön kulku.

Jalankulkija, muista nämä asiat:

 • Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kulje joko tien oikeassa tai vasemmassa laidassa. Kävelijänä saat valita puolesi.
 • Jos jalkakäytävää tai pyörätietä ei ole, kulje tien vasenta reunaa.
 • Puhelimeen puhuminen ja musiikin kuuntelu vievät huomiosi pois liikenteestä. Tarkkaile ympäristöäsi ja keskity liikenteeseen.

Turvallisia ajokilometrejä!

Vinkkejä antoivat Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen ja Pyöräliiton puheenjohtaja Otso Kivekäs.

Korjaus: 18.7. klo 10.50. Pyörätiellä nopeusrajoitus on sama kuin vieressä kulkevalla ajoradalla. Aiemmin oli, että pyöräilijän nopeusrajoitus tiellä on 30 km/h.