Barokin mestariteos soi Turussa minuutilleen 300 vuotta Lontoon ensiesityksen jälkeen

Brittiläinen huippukapellimestari Robert King johtaa Händelin klassikkoteoksen Turussa. Kotimaassa hänen uraansa on varjostanut seksuaalirikostuomio.

Georg Friedrich Händel
Kapellimestari Robert King johtaa Turussa Kuninkaantien muusikoita
Kapellimestari Robert King johtaa Turussa barokkiorkesteri Kuninkaantien muusikoita. Se esittää Händelin klassikkoteoksen niin kuin se Händelin aikaan esitettiin.Kristiina Lehto / Yle

Lontoon Thamesjoella koettiin erikoinen näytelmä erikoisena päivämääränä 17.7.1717. Englannin kuningas Yrjö I järjesti tuolloin jokijuhlat, joita varten Georg Friedrich Händel oli säveltänyt kolmiosaisen Vesimusiikki-sarjan.

Se oli kirjaimellisesti vesimusiikkia. Teos esitettiin ensimmäistä kertaa Thamesjoella, jota pitkin kuninkaan seurue lipui omassa laivassaan, ja orkesteri seurasi perässä.

Turkulainen Kuninkaantien muusikot soittaa Vesimusiikki-sarjan tasan 300 vuotta myöhemmin samalla kellonlyömällä, jolloin se kuultiin ensimmäistä kertaa eli klo 20 Suomen aikaa. Konsertin johtaa brittiläinen Robert King, joka on maansa huomattavimpia barokkikapellimestareita.

– Händel sävelsi erinomaisen teoksen etupäässä kuninkaalliselle seurueelle. Muutamissa osissa on kovaäänisiä soittimia, trumpetteja ja torvia. Mukana on myös paljon musiikkia, joka sopii paremmin sisätiloihin, King kuvailee.

Kapellimestari arvelee, että jokiesitys oli varsin erikoinen kokemus.

Kapellimestari Robert King johtaa Kuninkaantien muusikoita.
– Musiikissa on kyse kommunikaatiosta. Musiikki on tarkoitettu kaikille. Maailmassa, jossa on monia kieliä ja näkökulmia, se mikä yhdistää, on universaali musiikki. Se on yksi kieli, kapellimestari Robert King sanoo.Kristiina Lehto / Yle

Kansa sai tyytyä katselemaan

Tavallinen kansa joutui seuraamaan Thamesjoen törmältä hallitsijan seurueen etenemistä. Musiikista se ei kuullut paljoakaan.

– Musiikki oli tarkoitettu tärkeille vieraille, jotka istuivat veneissä muusikoiden lähellä. Yleisö seurasi tapahtumaa rannalta. Se näki spektaakkelin, loistokkaat veneet, kullan ja punaisen, ja kuuli kenties hieman musiikkia jossain etäällä.

Turussa yleisö on paremmassa asemassa. Konsertti esitetään sisätiloissa VPK-talolla. Se tarjoillaan kuitenkin lähes samanlaisena kuin miltä se säveltäjä Händelin elinaikana (1685–1759) kuulosti. 30-henkinen Kuninkaantien muusikot käyttää historiallisia periodisoittimia tai niiden kopioita. Nykysoittimet eroavat niiden edeltäjistä teknisesti ja ääneltään.

– Modernit sinfoniaorkesterit soittavat paljon kovempaa kuin barokkiorkesterit. Vanhan musiikin instrumenteissa on erilainen sointiväri. Barokkisoittimilla voi luoda monenlaisia sävyjä, mutta niillä ei voi soittaa Mahlerin sinfoniaa, Beatlesin hittiä tai John Williamsin musiikkia, King vertaa.

Yksi barokkirokesteri Kuninkaantien muusikoiden historiallisista soittimista on cembalo.
Vanhojen instrumenttien hienostunut sointi on nykyorkestereissa vaihtunut modernien, lujaa tykittävien soitinten voimaan. Kuvassa barokkisoitin cembalo.Kristiina Lehto

King tuomittiin vankilaan

Robert King vieraili edellisen kerran Turussa 2000-luvun alussa, jolloin hän oli Turun musiikkijuhlien tähtivieras. Nyt Suomeen saapuu mies, jonka ura on kokenut kolauksen. Vuonna 2007 King tuomittiin vankilaan (siirryt toiseen palveluun) viiden alaikäisen pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomio koski neljäätoista tekoa vuosina 1982–1995. King kiisti syytökset. Kapellimestari sai kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankilatuomion, josta hän istui lähes kaksi vuotta.

Kingin ura oli ollut nousujohteinen. Hän oli vain 20-vuotias perustaessaan vanhaan musiikkiin keskittyvän maineikkaan The King’s Consort -orkesterin ja kuoron. Kokoonpano on sittemmin levyttänyt yli sata ja myynyt 1,5 miljoonaa klassisen musiikin äänitettä. King on kiertänyt laajasti Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa johtamassa orkestereita ja kuoroja.

Kun tuomio tuli, musiikkibisnes reagoi (siirryt toiseen palveluun). Kingin agentti poisti kapellimestarin nimen listoiltaan. Boikottia pelkäävä levy-yhtiö puolestaan ilmoitti, ettei se vastaisuudessa maksa kapellimestarille rojalteja tämän vanhoista levytyksistä.

Kapellimestari jatkoi uraansa

King vapautui vankilasta vuonna 2009 ja jatkoi kapellimestarin uraansa. Vuonna 2013 Kingin esiintymisestä syntyi kuitenkin kohu (siirryt toiseen palveluun). Kingin oli määrä johtaa hyväntekeväisyyskonsertti Englannissa. Hyväksikäytettyjen lasten etujärjestö Napac arvosteli tapausta voimakkaasti.

King itse kommentoi samassa yhteydessä, että hän oli hyväksynyt tuomionsa ja maksanut velkansa yhteiskunnalle.

– Kaikille ei anneta toista mahdollisuutta. Minulle on annettu ja olen siitä kiitollinen, King sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ylelle King kertoo, että vastaavaa ei ollut tapahtunut aiemmin.

– Oli yksi tapaus, yhdessä konsertissa, jossa yksi ihminen nosti metelin. Yleisö tuli konserttiin, joka oli loppuunmyyty ja keräsimme tuhansia puntia tärkeälle asialle. Yleisöllä oli hieno ilta, samoin muusikoilla. Siinä ei ollut ongelmaa, King sanoo.

Oliko järjestön esittämä kritiikki oikeutettua?

– Me elämme vapaassa maailmassa, jossa kuka tahansa voi sanoa mitä vain, oikeaa tai väärää. Minä olen muusikko. Se, että esitän musiikkia ympäri maailmaa viittaa siihen, että ihmiset haluavat minun esiintyvän. Olen hyvin, hyvin onnellinen ja otettu, että voin tehdä työtä, jota rakastan, King sanoo Turussa.

King on naimisissa ja hänellä on lapsia.