Saimaaseen lurahti liki kolme miljoonaa litraa jätevettä

Jätevettä päätyi Saimaaseen Lappeenrannassa jätevedenpumppaamolla olleen toimintahäiriön seurauksena.

Saimaa
Carelia-laiva alittaa Luukkansalmen sillan
Jätevettä päätyi Saimaaseen Luukkaansalmen sillan länsipuolella.Petri Kivimäki/Yle

Luukkaan jätevedenpumppaamolta on päässyt jätevettä Saimaaseen. Jätevettä päätyi vesistöön noin 2800 kuutiota eli 2,8 miljoonaa litraa.

Syynä on pumppaamolla ollut toimintahäiriö, minkä seurauksena pumppaamo ei toiminut normaalisti ja yhdyskuntajätevettä pääsi ylivuotoviemärin kautta vesistöön.

Ylivuotopaikka on Luukkaansalmen sillan länsipuolella. Lappeenrannan Energia havaitsi toimintahäiriön torstaina 13. heinäkuuta. Verkostopäällikkö Sami Väisäsen mukaan häiriöstä ei jostain syystä tullut automaattista hälytystä vaan häiriö havaittiin muuten.

Väisäsen mukaan pumppaamo oli varmuudella kunnossa vielä edeltävänä sunnuntaina. Toimintahäiriö on tullut sen jälkeen.

– Seuraava varma toimintapäivä on ollut torstaina aamupäivällä. Oletuksena on, että tällä välillä se ei ole pumpannut, Väisänen kertoo.

Hygieniasta kertovien bakteerien raja-arvot eivät ylittyneet

Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus -yhtiö sekä Lappeenrannan seudun ympäristötoimi aloitti vesistön laadun seurannan välittömästi jätevesipäästön jälkeen.

Perjantaina 14. heinäkuuta saatujen alustavien tulosten perusteella päästö oli laimentunut Luukkaansalmen verrattain suuren virtauksen ansiosta.

Perjantaiaamuna näytteitä otettiin kolmelta näytepisteeltä Luukkaansalmen ja Lamposaaren välillä. Niistä tutkittiin veden hygieniaa mittaavia bakteeripitoisuuksia.

Uimaveden laadulle asetetut raja-arvot eivät läheskään ylittyneet, joten uimista ei näillä näkymin tarvitse rajoittaa.

Näytteiden ottaminen jatkuu

Vesi virtaa Luukkaansalmessa itään päin. Matkan varrella on Murheistenrannan uimaranta, josta on otettu uimavesinäyte maanantaina 17. heinäkuuta. Ensimmäiset bakteerianalyysit saadaan tiistaina.

Viranomaiset tarkkailevat uimarannan tilannetta tehostetusti tämän viikon aikana. Näytteitä otetaan laajemmaltakin alueelta.

Lappeenrannan Energia selvittää pumppaamolla olleen vian syytä.

– Se korjataan, jotta vastaavaa ei pääse enää tapahtumaan, Väisänen sanoo.

Tällä hetkellä pumppaamo toimii normaalisti.