Olisitko valmis määräaikaiseen parisuhteeseen? Asiantuntija: Säännöt ja kehityskeskustelut voivat olla hyvästä

Määräaikaiset sopimukset, kuten työsopimukset, tarjoavat ihmisille hyvän mahdollisuuden tutustua. Kuinka määräaikaisuus voisi toimia parisuhteessa?

parisuhde
Vihkisormus, jossa voimassa oleva päivämäärä
Määräaikainen parisuhde voi asiantuntijan mukaan parhaimmillaan ennaltaehkäistä perinteisiä suhteen kipukohtia. Mari Jäntti / Yle

Olet menossa keskustelemaan jatkostasi. Määräaikaa on takana jo vuoden verran ja ainakin tähän saakka kaikki on vaikuttanut sujuneen hyvin.

Toinen osapuoli ei ole kertaakaan ottanut puheeksi tapojasi tai nostanut esille persoonastasi hankalia piirteitä. Sinullakaan ei ole mitään valitettavaa.

Sinua vähän jännittää, sillä olet pitänyt tästä tilasta, johon olet itsesi ajanut. Kätesi hikoavat. Määräaika on kuitenkin nyt täynnä. Avaat oven ja huomaat tutun hahmon.

Se on kumppanisi.

Parisuhteenne on määräaikainen. Nyt on aika päättää, jatkatteko yhdessä.

Tarkastelusta tarkasteluun

Seksuaalisuuden asiantuntija Sanna Vesterinen uskoo määräaikaisen parisuhteen tai avioliiton tarjoavan uuden vaihtoehdon erilaisten parisuhteiden maailmaan. Se pakottaa parit tekemään tärkeitä asioita yhdessä.

– Määräaikaisuus ainakin pakottaisi hyvällä tavalla keskustelemaan suhteesta. Pidettäisiin tällainen määräaikaistarkastelu, jossa pohdittaisiin kuinka voidaan ja halutaanko jatkaa tässä suhteessa, Vesterinen toteaa.

Vihkisormukset
Seksuaalisuuden asiantuntija Sanna Vesterinen näkee määräaikaisen parisuhteen olevan hyvä vaihtoehto suhteen alkuvaiheeseen.Kalevi Rytkölä / Yle

Hyvänä esimerkkinä parisuhteen määräaikaisuuden hyödyistä ovat ennaltaehkäisevät vaikutukset ongelmiin, joita kohdataan toistaiseksi voimassa olevan suhteen arjessa.

– Sopimuksessa voitaisiin sopia esimerkiksi taloudellisista asioista, seksistä ja siitä, mikä on sen määrä ja onko se yksiaviollista, vapaa-ajan viettotavoista sekä siitä kuinka usein vieraillaan toisen vanhempien luona. Aika paljon sellaisista asioista, joista yleensä tulee kinaa avioliitossa, Vesterinen naurahtaa.

Tämä voisi sopia myös ihmisille, joilla on ollut vaikeuksia saada toimivaa parisuhdetta.

Minna Säävälä

Rakkauden asettaminen työelämästä tuttuihin muotteihin voi nostaa myös arvostetusta parisuhteen toista osapuolta kohtaan. Kun kumppanin tekemistä arvioi tietyin väliajoin, arvostus tai sen puute näkyvät selkeämmin.

– Ajattelisin, ettei tällaisessa suhteessa pidä ajatella ihmissuhdetta itsestäänselvyytenä. Silloin ei voi ottaa parisuhdetta sellaisella asenteella, että teen mitä vain tai käyttäydyn miten vain, niin olemme aina yhdessä, Vesterinen miettii.

Järjestetyn avioliiton makuja

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Minna Säävälä ihmettelee hetken verran määräaikaisen parisuhteen termiä.

– Tässähän on paljon samoja piirteitä kuin järjestetyssä avioliitossa, mutta tässä tapauksessa liiton järjestää sen osapuolet. Järkiperusteet korostuvat, ei niinkään romantiikka, Säävälä toteaa.

Nainen ja mies halaavat lumisateessa.
Väestöliiton perhetoimien johtaja Minna Säävelä arvelee, ettei määräaikainen parisuhde toimi jos suhteen molemmat osapuolet eivät ole siinä täysin mukana. Roman Pilipey / EPA

Myös määräaikaisuuden ehdottaminen parille voi Säävelän arvion mukaan kuulostaa haastavalta, varsinkin jos kumppani ei täysin ymmärrä määräaikaisuuden ideaa.

– Ennakkoon määritelty suhde kuulostaa hiukan epäromanttiselta, Säävälä pohtii.

Hän ei kuitenkaan täysin tyrmää määräaikaisuuden toimivuutta.

– Jos molemmat ovat täysillä mukana, niin se voi olla ihan toimiva vaihtoehto joissakin tilanteissa, Säävälä summaa.

Säävälä kuitenkin miettii, voiko kirjoitetut sopimukset tehdä sovittujen asioiden toteuttamisesta teennäistä.

– Sopimuksiahan voi tehdä sanallisesti. Ehkä tällainen paperille kirjoitettu suhde voi muuttaa huomioitavat asiat teennäisiksi, Säävälä sanoo.

Elämää määräajan kynnyksellä

Määräaikaistarkastelun kynnyksellä käy lopulta ilmi se, onko tällainen suhdemuoto sopiva. Sanna Vesterinen korostaa, että tärkeä tekijä tällaisessa suhteessa elämiseen on se, miten suhteen laaduntarkkailuun suhtautuu jo ennakkoon.

– Jos on turvattomasti kiinnittynyt toiseen, niin silloin ei sovi, että pelkää määräajan jälkeen olevaa riskiä suhteen päättymisestä, Vesterinen toteaa.

Miniatyyri miespariskunta istuu pahvista leikatun talon edessä.
Paperille kirjoitetut sopimukset parisuhteesta voivat asiantuntijoiden mukaan tehdä toisen arvostamista näkyväksi, mutta toisaalta myös tehdä asioiden tekemisestä teennäistä.Henrietta Hassinen / Yle

Määräaikaisessa suhteessa korostuu oman arvon tiedostaminen.

– Jos ihmisellä on hyvä perusturvallisuus, hän kestää todennäköisesti paremmin sen, ettei kaikki ole niin itsestäänselvää, ja että yhdessä ei välttämättä olla loppuelämää.

Vesterinen uskoo, että määräaikainen sopimus voisi sopia paremmin parisuhteen alkuaikoihin, jolloin aletaan jo pohtia mahdollista yhteistä tulevaisuutta.

– Ideaalia varmaan olisi se, ettei ensimmäistä sopimusta laatiessa suhteessa olisi lapsia. Määräaikaisuus antaisi mahdollisuuden tutustua yhdessä ja miettiä pystytäänkö tästä rakentamaan pitkäkestoisempi suhde, Vesterinen sanoo.

Nuorison luova rakkaus

Nuorten aikuisten keskuudessa määräaikaisuudesta on tullut osa elämää. Maailma voi muuttua lyhyellä aikavälillä radikaalistikin. Paikkakunnat, työ ja ihmiset ympäriltä saattavat vaihtua, vaikka edellisiin on vasta tottunut. Sanna Vesterisen mukaan juuri tämän vuoksi nuorille määräaikaiset suhteet voisivat toimia toistaiseksi voimassa olevia paremmin.

– Tämä sopii erittäin hyvin nuorelle ihmiselle joka ajattelee, että elämässä on avaruudellinen määrä vaihtoehtoja ja kestää sen, että hänen valintojaan kyseenalaistetaan, Vesterinen arvioi.

mies ja nainen suutelevat
Väestöliiton Minna Säävälä uskoo, etteivät nuoret innostu määräaikaisuuden termistöstä.AOP

Myös rohkeutta on oltava.

– On oltava vakuuttunut siitä, että tällainen sopii itselle. Halu tarkastella asioita, muuttaa mielipidettään ja kokeilla erilaisia asioita, Vesterinen listaa.

Väestöliiton Minna Säävälä uskoo, että määräaikaisuus voisi toimia paljon muuttavien ja vakiintumattomien nuorien keskuudessa. Hän arvelee, että tätä ollaan jo todennäköisesti testattu nuorten parisuhteissa, mutta tuskin näin virallisilla termeillä.

– Määräaikaisuudesta tulee olo, että on koeajalla, ettei ehkä kelpaakaan toiselle. Se voi ruokkia epävarmuutta ja syödä suhteen jatkon mahdollisuuksia, Säävälä toteaa.

Määräaikaisuus ainakin pakottaisi hyvällä tavalla keskustelemaan suhteesta.

Sanna Vesterinen

Hän nostaa nuorten rinnalle myös toisen ryhmän, jolle määräaikainen suhde voisi olla hyvä vaihtoehto.

– Tämä voisi sopia myös ihmisille, joilla on ollut vaikeuksia saada toimivaa parisuhdetta, esimerkiksi verkon puolelta kumppania etsiville. Siellä voi esittää halunsa kokeilla tällaista helpommin kuin kasvokkain tutustuessa, Säävälä ehdottaa.

Sanna Vesterinen uskoo, että nykyajan hetkisyydessä ja pirstaleisessa elämässä ei haluta lukittautua loppuun asti.

– Nuorista voi tuntua jopa kohtuuttomalta vaatimukselta, että nyt kun astutaan avioliittoon, niin ollaan yhdessä "kunnes kuolema meidät erottaa".

Korjattu 20.7.2017 klo 15.45: Korjattu Väestöliiton Minna Säävälän sukunimi. Aiemmin jutussa se oli Säävelä.