Nälkäinen hauki hyppäsi kala-allergikon kajakkiin – "Ei se kovin yleistä ole"

Kalatalouden Keskusliiton iktyonomin mukaan ei ole kovin yleistä, että hauki hyppää veneeseen tai kajakkiin.

kalat
Hauki kajakissa.
Päivi Haverinen nappasi nopeasti kuvan kajakkiinsa hypänneestä hauesta.Päivi Haverinen

Kuhmolainen Päivi Haverinen koki melkoisen yllätyksen melontareissullaan.

Kuhmossa Kalliojoen melontareitillä Palosenjoella melomassa ollut Haverinen oli juuri laittamassa melan lapaa vasemmalle puolelle veteen, kun oikean puoleisen käden alta kajakkiin hyppäsi hauki, sillä aukkopeite ei ollut paikoillaan.

– Toki siinä piti kiljaista, kun säikähdin kalaa. Onneksi joessa oli kapea paikka, niin pääsin kivelle nopeasti. Nappasin kalasta äkkiä kuvan ja mietin, miten saan sen pois – etenkin kun olen kala-allerginen enkä saisi koskea kaloihin.

– Olin nähnyt, että hauen niskan takaa voi ottaa kiinni, joten päätin kokeilla sitä. Sillä tavoin sain kalan veteen, missä se lähti uiskentelemaan.

Ei hauki ainakaan varten vasten sinne hypännyt, koska sillä ei ole sellaista hyppyviettiä kuin vaikkapa lohella.

Niina Tuuri

Viikko sitten tiistaina sattunut yllätysmatkustajan kyytiin hyppääminen on ensimmäinen kerta kun moista tapahtuu Haveriselle, joka on harrastanut melomista kymmenisen vuotta aktiivisesti.

– Kerran kävi niin, että aukkopeite oli paikoillaan, kun jokin pikkukala hyppäsi siihen ja äkkiä pois. Mutta tällaista ei ole aiemmin sattunut.

Haverinen jakoi kuvan (siirryt toiseen palveluun) hauesta kajakissa julkiseen Suomen Retkimelojat - Finlands Långfärdspaddlare -Facebook-ryhmään. Siellä päivitys on saanut muun muassa kommentin sisiliskosta melojakaverina.

Kalatalouden Keskusliiton iktyonomi Niina Tuuri ei ole kuullut aikaisemmin, että hauki olisi hypännyt veneeseen tai kajakkiin.

– Ei se kovin yleistä ole.

Toki siinä piti kiljaista, kun säikähdin kalaa.

Päivi Haverinen

Hän arvelee, että kala oli ravinnon perässä.

– Todennäköisesti se on ollut jonkin ravinnon perässä ja lähtenyt vauhdilla pintaa kohden eikä ole huomannut kajakkia. Sattuman kaupalla napsahtanut sitten kajakin pohjalle. Ei hauki ainakaan varten vasten sinne hypännyt, koska sillä ei ole sellaista hyppyviettiä kuin vaikkapa lohella, Tuuri naurahtaa.

Kun hauki näkee saaliin, se seuraa sitä vahvasti ja hyökkää voimalla. Tuuri tietää, ettei hauki karta venettä. Kala on seurannut viehettä jopa veneen viereen kun on ollut syönillään.

Ilta-Sanomat uutisoi vuonna 2014 hauesta (siirryt toiseen palveluun), joka oli kalastajien mukaan hypännyt veneeseen Vaalan Pienanjärvellä.

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) Päivi Haverisen yllätysmatkustajasta ensimmäisenä.