Suomalaisten into käydä elokuvissa houkuttelee ulkomaalaisia sijoittajia – Virolainen Cinamon kurkottaa lahden yli Suomeen

Kilpailu elokuvateatterien kesken kasvaa, kun uusi ketju rantautuu Suomeen. Ensimmäisen teatterin Cinamon avaa ensi vuonna Helsinkiin.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Suomalaiset elokuvateatterit saavat uuden kilpailijan, kun virolainen Cinamon-ketju ilmoitti aikeistaan rantautua Suomeen.

Yhtiö avaa ensimmäisen teatterinsa Helsinkiin syksyllä 2018. Uudet salit rakennetaan kauppakeskus Redin tiloihin Kalasatamaan.

Cinamonin kaupallinen johtaja Toomas Luhats kertoo yhtiön tavoitteeksi laajentua tulevaisuudessa myös muualle Suomeen. Tarkemmat yksityiskohdat hän jättää vielä paljastamatta.

– Meillä on neuvottelut käynnissä uusista paikoista sekä Helsingissä että muissa kaupungeissa.

Suomalaiset elokuvateatterit kiinnostavat ulkomaalaisia sijoittajia

Viime vuosina suomalaisiin elokuvateattereihin on satsattu reilulla kädellä. Uusien tilojen lisäksi vanhoja teattereita on kunnostettu ja nykyaikaistettu esimerkiksi uusimalla laitteistoa.

Suomen yli 300 elokuvasalista lähes kolmannes on Finnkinon. Bio Rexillä saleja on 30. Cinamon lisää lukumäärää ensi vuonna viidellä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kilpailun koveneminen on näkynyt viime aikoina esimerkiksi Lappeenrannassa, missä Finnkino osti kaksi paikallista teatteria ja vain kuukausia myöhemmin lakkautti ne.

Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen uskoo investointien johtuvan osittain siitä, että suomalaiset elokuvateatteriketjut ovat siirtyneet ulkomaalaisomistukseen.

– Aiemmin ei välttämättä ollut rohkeutta ja rahaa, jota ulkomaalaiset omistajat ovat tuoneet mukanaan.

Teattereiden kunnostaminen on lisännyt elokuvissa käymistä. Se on tehnyt Koistisen mukaan Suomesta houkuttelevan myös Cinamonin kaltaiselle uudelle ketjulle.

– Minusta on helkkarin mukavaa, että vaihteeksi joku oikein rahanipulla näyttää, että Suomi on houkutteleva. Olemmehan jo vuosia sanoneet, että elokuvateatteri on still alive and kicking.

Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen odottaa mielenkiinnolla, miten uusi kilpaileva ketju asettuu Suomeen. Kuva: Mikko Koski/Yle.fi

Finnkino ei säikähdä kilpailun lisääntymistä

Tällä hetkellä Suomessa on kaksi elokuvateatteriketjua, joista kumpikin on ulkomaisessa omistuksessa.

Suomen suurimpia kaupunkeja on hallinnut Finnkino, ja Bio Rex on levittäytynyt muualle maakuntiin.

Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Peltola ei ole huolissaan, vaikka kilpailu alalla lisääntyy.

– Toivomme, että uudet teatterit aktivoivat lähialueiden asukkaita enemmän elokuviin.

Peltolan mukaan Finnkino on viime vuosina pyrkinyt kehittämään omaa toimintaansa. Hän ei usko yksittäisen uuden kilpailijan vaikuttavan merkittävästi Finnkinon toimintaan.

– Näinä muuttuvina aikoina tuskin kukaan tervettä liiketoimintaa pyörittävä yritys pystyy toimimaan niin, että lepää laakereillaan.

Tero Koistinen ei odota uuden ketjun muuttavan teatterikenttää dramaattisesti, ainakaan aluksi. Vasta tulevaisuudessa nähdään, miten yleisöt liikkuvat eri teattereiden välillä.

Kilpailua ihmisten vapaa-ajasta

Kalle Peltolan mukaan kilpailu on kovaa ihmisten vapaa-ajasta. Elokuvissa käymisestä pyritään rakentamaan kokonaisvaltainen kokemus, joka houkuttelisi katsojan uudelleen elokuvasaliin.

Finnkinon myynti- ja markkinointijohtajan Kalle Peltolan mukaan uusi kilpailija otetaan vastaan mielenkiinnolla. Kuva: Mikko Koski/Yle.fi

Esimerkiksi Finnkino on lanseerannut lounge-salikonseptin, jossa penkit ovat tavallista leveämpiä ja elokuvaeväät voi tilata etukäteen omalle paikalleen.

– Tämä on ollut aktiivista työtä sen eteen, että maailma muuttuu meidän ympärillä kilpailusta riippumatta, Peltola sanoo.

Kokemusten ja konseptien hiomisen lisäksi elokuvateattereiden tekniikka on nykyaikaistettu 2010-luvulla.

Digitalisoituminen on parantanut teattereiden elokuvatarjontaa. Se on näkynyt Filmikamarin toimitusjohtajan Tero Koistisen mukaan myös kävijöiden määrässä.

Yhteensä Suomessa on yli 300 elokuvasalia. Finnkinolla on tällä hetkellä käytössä 102, ja Bio Rexillä on 30. Cinamon lisää salien määrää ensi vuonna vielä viidellä.