C:n papereilla suoraan insinööriopintoihin – korkeakoulu erittäin tyytyväinen

Satakunnan ammattikorkeakoulun kevään yhteishaussa oli jo kolmatta vuotta peräkkäin käytössä mahdollisuus päästä opiskelemaan suoraan ylioppilastutkinnolla.

ammattikorkeakoulut
Ylioppilaslakki.
Satakunnan ammattikorkeakouluun pääsee tekniikan aloille suoraan ylioppilastutkintotodistuksella.Arja Lento / Yle

Satakunnan ammattikorkeakoulu on ollut tyytyväinen runsaat kaksi vuotta sitten käyttöön otettuun malliin, jossa osalle aloista pääsee sisään suoraan ylioppilastutkintotodistuksella.

SAMK antaa tekniikan aloilta opiskelupaikan (siirryt toiseen palveluun), jos SAMKin ykköskohteeksi merkinneellä hakijalla on riittävän hyvät arvosanat matematiikasta. Pitkässä matematiikassa arvosanan on oltava vähintään C ja lyhyessä E.

Opiskelijapalveluiden päällikkö Janne Santala kertoo, että kokemukset ovat olleet hyviä: opintotuloksissa ei ole eroa suoravalinnassa ja pääsykokeissa valittujen välillä. Keskeytysprosentit ovat suoraan valituilla jopa hieman pääsykokeiden kautta tulleita pienemmät.

– Tekniikan aloilla valitettavasti keskeytykset ovat sangen yleisiä, Santala harmittelee.

Suoravalinta jatkuu

Suosituin todistusvalinnan ala on ollut sähkö- ja automaatiotekniikka. Tänä vuonna otettiin eri aloille sisään yhteensä noin kuusikymmentä pelkästään todistuksella hakenutta.

Satakunnan ammattikorkeakoulu aikoo jatkaa suoravalintaa ja mahdollisesti myös lisätä siihen kuuluvia opintoaloja. Tähän suuntaan ohjaa myös valtiovalta, joka haluaa nopeuttaa nuorten pääsyä opintoihin.