Kiinan valtio otti Finnkinon ostaneen kiinalaismiljardöörin hampaisiinsa – Tarkastelussa myös Finnkino-kauppa

Kiinan viranomaisten mukaan Wang Jianlinin yhtiö on rikkonut ulkomaisia sijoituksia koskevia sääntöjä.

Kiina
Wang Jianlin istuu kauluspaidassa katsomossa ja taputtaa käsiään.
Kiinan toiseksi rikkaimpana miehenä tunnettu Wang Jianlin on joutunut sääntelyviranomaisten huomion kohteeksi. Wu Hong / EPA

Kiinan viranomaiset ovat ottaneet tarkasteluunsa Finnkinon omistavan miljardööri Wang Jianlinin ulkomaiset sijoitukset. Viranomaisten mukaan Wangin kiinteistö- ja viihdealan yhtiö Dalian Wanda Group on rikkonut ulkomaisia investointeja koskevia sääntöjä.

Asiasta kertoi aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tutkinnan kohteena on myös kauppa, jossa Wang Jianlinin monialayhtiön omistukseen päätyi pohjoismaisten elokuvateatterien ketju Nordic Cinema Group Holding, kertoo Bloomberg News (siirryt toiseen palveluun).

Tähän elokuvateatteriryhmään kuuluu myös Suomen Finnkino.

Kiinan pankkivalvontaviranomaiset tapasivat kesäkuussa maan suurimpien valtio-omisteisten pankkien johtoa ja ilmoittivat, että Wangin suuryhtiön Dalian Wanda Groupin ulkomaiset sijoitukset ovat viranomaishuomion kohteena, The Wall Street Journal -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan viranomaiset ovat kieltäneet suuria pankkeja rahoittamasta kuutta Wanda-ryhmän ulkomaista kauppaa, joista neljä on jo toteutunut.

Kiinteistö- ja viihdealan jätti ei saa rahoittaa ulkomaisia tytäryhtiöitään kiinalaisista liiketoimistaan.

Kiinan sääntelyviranomaiset alkoivat viime vuonna padota pääomien virtaamista ulkomaille.

Lähde: AFP, Reuters