Hyppää sisältöön

Kielletyt Petsamon kartat esillä Rovaniemellä

Rovaniemen kirjaston Petsamon karttojen näyttely valaisee menetetyn Jäämeren alueen historiaa satojen vuosien ajalta. Osa kartoista oli vuosikymmeniä kiellettyjä Petsamon miehittäneen Neuvostoliiton vaatimuksesta.

Petsamon karttaa 1930 luvulta. Rovaniemen kirjaston Lappi-osaston näyttelystä 17.7.2017 Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Petsamo kuului Suomelle 1920-luvun alusta jatkosodan loppuun. Välirauhansopimuksessa syksyllä 1944 alue luovutettiin Neuvostoliitolle. Luovutettujen alueiden kartat piti rauhanehtojen mukaan luovuttaa Neuvostoliitolle. Karttoja jätettiin silti talteen ja Neuvostoliiton romahduksen jälkeen niitä alettiin julkaista. 

Karttanäyttely on Rovaniemen kirjaston Lappi-osastolla. Osasto on tunnettu Petsamoa käsittelevän kirjallisuuden kattavasta valikoimasta. Aihe on myös asiakkaiden jatkuvan mielenkiinnon ja kyselyn kohde, sanoo kirjastonhoitaja Mari Ekman.   

– Tämähän kiinnostaa. Yllättävän usealla on jotakin yhteyksiä Petsamoon, siellä on ollut sukulaisia töissä tai asunut. Täällä on näitä topografisia karttoja, jotka ovat hyvinkin tarkkoja, niin sieltä pystyy katsomaan ihan kylän taloja, miten ne ovat olleet siinä kylän raitilla, talot on laitettu ihan nimillä karttaan esille, kirjastonhoitaja Mari Ekman Rovaniemen kirjastosta kertoo.

Ensi kesänä Petsamoon

Perinteitä vaaliva Petsamo-seura järjestää ensi kesänä alueelle matkan parin vuoden tauon jälkeen. Tänä kesänä matkalle oli liian vähän kysyntää.

Edellinen matka tehtiin vuonna 2015 ja sitä ennen reissattiin parin vuosikymmenen ajan Liinahamaria myöten, kertoo Petsamo-seuran puheenjohtaja Toivo Kunnari. Seuralla on lähes 500 jäsentä.

.
.