1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sambia

Sähköjohtoja käpälöinyt paviaani aiheutti mittavan sähkökatkon Sambiassa

Uteliaan eläimen tekoa on hyödynnetty Sambian sisäpolitiikassa, sillä ministeri on syyttänyt paikallista heimon johtajaa noituudesta.

Sambialaisia paviaaneja. Arkistokuva. Kuva: Chantelle Stobbe / Barcroft Media / All Over Press

Etelä-Sambiassa arviolta jopa 50 000 ihmistä jäi sunnuntaina ilman sähköjä paikallisen voimalaitoksen katolla kiipeilleen paviaanin takia. Paviaani ilmeisesti repi voimalaitoksen virtajohtoja, mikä aiheutti useiden tuntien sähkökatkoksen Livingstonen kaupungissa ja sen ympäristössä.

Sambian yleisradioyhtiön ZNBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) sähköyhtiö Zescon edustaja sanoo, että paviaani selvisi sähköiskusta hengissä ja se on toimitettu hoidettavaksi, kunnes se palautetaan takaisin luontoon.

Paviaani selvisi voimakkaasta sähköiskusta, koska paviaanien kämmenet eristävät sähköä paremmin kuin ihmisten. Ihminen ei olisi selvinnyt vastaavasta sähköiskusta hengissä.

Uteliaan paviaanin kiinnostuksen kohteeksi joutunut voimalaitos sijaitsee turistien suosimassa Livingstonen kaupungissa lähellä Victorian putouksia. Villieläimet ovat tavallinen näky Livingstonessa, jonka läheisyydessä sijaitsee kansallispuistoja.

Uteliaan paviaanin kolttosta on jo hyödynnetty Sambian sisäpolitiikassa. Sisäministeri Stephen Kampyongo (siirryt toiseen palveluun) on syyttänyt paikallista heimopäällikköä noituudesta, jonka avulla heimopäällikkö lähetti paviaanin tihutöihin.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuneelle on lähinnä naureskeltu: esimerkiksi yksi keskustelijoista muistuttaa, että paviaanilla ei todennäköisesti ollut poliittisia tarkoitusperiä.

Sähkökatkot ovat tavallisia Sambiassa, jossa sähköntuotanto ei ole pysynyt väestön- ja talouskasvun perässä.