Valitukset ja kylmät säät ovat viivästyttäneet Kallon terassikahviota: "Kyse on porilaisesta kateudesta"

Näyttelijä Kari Hakalan piti laajentaa Porin Kallossa kahvilaansa sataneliöisellä terassilla kesän alussa.

Pori
Näyttelijä, kahvilanpitäjä Kari Hakala Kallossa.
Kahvilayrittäjäksi ryhtynyt Kari Hakala ei osaa sanoa, koska Kallon kahvilaterassi aukeaa. Carolus Manninen / Yle

Vuosi sitten keväällä Porin Kallossa perävaunukahvion avannut näyttelijä Kari Hakala piti ensimmäistä kesää menestyksenä.

Suosiolliset säät ja asiakasmäärät kannustivat yrittäjää laajentamaan toimintaansa.

Suunnitelmat sadan neliön terassirakennelmasta ja lasikatoksesta herättivät Porissa laajaa keskustelua: uudenlaista, mutta yksinkertaista yrittäjyyttä kiiteltiin, mutta toisten mielestä merellinen Kallo ja kaupallinen toiminta eivät sopineet yhteen.

Tänä keväänä terassista tehdyt valitukset viivästyttivät rakentamisen aloitusta. Sitä seurasivat pitkään jatkuneet kylmät kelit.

– Kelit vaikuttivat viivästymiseen enemmän. Keväällä oli muutamaa kaunista päivää lukuunottamatta todella hiljaista, Hakala toteaa.

"Nimettömänä on helppo huudella"

Kari Hakala halusi tuoda Kallon kallioille mahdollisuuden nauttia kahvia ja pullaa. Kahvilatoiminnan kritisoijia hän ei ymmärrä.

Ei täällä alunperin ollut teitä, aallonmurtajia, eikä rakennuksiakaan.

Kari Hakala

– Asiakkaani usein toteavat, että kyse on porilaisesta kateudesta. Olen itsekin sitä mieltä. Nimettömänä on niin helppo puskista huudella kaikenlaista.

Hakalan korviin kantautui, että kaupungin rakennuslupatyöryhmää oltiin painostettu perumaan terassia koskevat rakennusluvat. Hän keskeytti sen takia keväällä rakennustyöt.

– Halusin tarkastaa, että kaikki on pilkulleen oikein. Kukaan ei voisi sen jälkeen tulla vaatimaan rakennuspäätöksen purkamista.

Eniten kahvilayrittäjä hämmästelee vastustajien näkemystä siitä, ettei terassi sopisi luonnontilassa olevaan kalliorantaan.

Kari Hakalan kahvilavaunu Porin Kallossa.
Kallon Loisto -nimisen kahvilan myynti tapahtuu toistaiseksi kioskivaunusta käsin. Carolus Manninen / Yle

– Luonnontila täällä tarkoittaisi sitä, että tässä olisi muutama metri vettä päällä. Ei täällä alun perin ollut teitä, aallonmurtajia, eikä rakennuksiakaan.

Menetetty kesä?

Nyt Kari Hakala istuu lasikatoksessa, jota hän ei vieläkään pysty avaamaan yleisölle. Eletään jo heinäkuun puoltaväliä ja ovien piti aueta kesäkuussa.

Terassin valmistumisajankohdasta hän ei lupaa mitään.

– En aio hirttäytyä mihinkään päivämäärään tai edes kuukauteen tämän suhteen. Teen tätä muun toiminnan ohella pikkuhiljaa.

Hakala pitää kirjavaa keskustelua kahvilatoiminnasta merkkinä siitä, kuinka tärkeä paikka Kallo porilaisille on.

– Pidän tätä yhtenä hienoimmista paikoista Porissa. Minun tarkoitukseni on kehittää, ei pilata Kalloa, Hakala sanoo.