Seuraavaksi maailmantähdeksi povattu Rag’n’Bone Man: Ääntäni luullaan vanhan mustan miehen ääneksi

Ilosaarirockissa esiintynyt brittilaulaja kertoi Ylen haastattelussa, että hän tajusi laulunlahjansa vasta hyvin myöhään.

Ilosaarirock
Rag'n'Bone Man
Rag'n'Bone ManVille Vedenpää / Yle

Lavalle astelee pelottavan näköinen mies. Lähes kaksimetrisen laulajan olemus on järkälemäinen, pukinpartaisilla kasvoilla on vakava ilme, käsissä on tatuointeja. Hän on kuin karumpi versio suomalaisartisti Kasmirista.

Tilanne vaihtuu hetkessä, kun hän alkaa laulaa. Voimakas ja välillä herkkäkin ääni sulattaa yleisön. Esiintyjä nauttii lavalla olosta. Hymy hiipii kasvoille.

– Esiinnyn ensimmäistä kertaa Suomessa. Täällä on todella kaunista. Ihanaa, että sain tulla tänne, Rag’n’Bone Man sanoo Ilosaarirockin Rentolavalla.

Lauluääni löytyi myöhään

Pitäisikö Rag’n’Bone Man sitten tietää jostakin? Vuosi sitten julkaistu Human (siirryt toiseen palveluun)-kappale on ainakin soinut tiuhaan radioissa. Musiikissa yhdistyvät soul, blues ja hip hop.

– Mielestäni musiikkiani ei tarvitse määritellä, mitä se on. Mutta sen perusta tulee soulmusiikista. Kun laulan, se tuntuu soulilta. Mutta ei se ole pelkästään sitä. Yhdistelen kaikkia tyylilajeja, joista tykkään. Toivottavasti siitä syntyy hyviä kappaleita.

Rag'n'Bone Man, oikealta nimeltään Rory Graham, varttui Etelä-Englannissa. Hänen isänsä oli kitaristi ja siten hän varttui soulin ja bluesin parissa.

– Pidän 60- ja 70-luvun soullaulajista kuten Al Green, Aretha Franklin ja Donny Hathaway. Pidän soulkappaleista ja suurista äänistä. Se on lempimusiikkiani.

32-vuotias Graham räppäsi nuorempana erilaisissa hip hop -kokoonpanoissa ennen kuin tiedosti laulajantaitonsa. Hän alkoi laulaa kunnolla vasta parikymppisenä. Kun Graham lauloi huvikseen pubeissa, ihmiset tulivat kehumaan.

– Ihmiset tulivat sanomaan: ”Sulla on aivan hullun hieno ääni.” En tiennyt ennen sitä, että minulla on jotenkin erityinen ääni.

– Monet sanovat, että kuulostan mustalta vanhalta mieheltä. En yritä kuulostaa keneltäkään muulta, tällaista ääntä minusta vain lähtee, laulaja sanoo vaativattomasti.

ihmisiä järvenrannassa ja esiintymislava
Rag'n'Bone Man esiintyi sunnuntaina Ilosaarirockissa.Inka Nevalainen

Hiomaton poptähti

Rag'n'Bone Man on toisen brittiartistin Ed Sheeranin kanssa hyvin tavallisen näköisiä nuoria miehiä. Heitä ei ole puleerattu poikabändin keulakuviksi.

– Kiiltokuvamaisia poptähtiä tulee aina olemaan. Justin Bieber ja Miley Cyrus ovat hyviä siinä, mitä he tekevät. En ole istunut siihen muottiin. Ehkä minun pitää hankkia itselleni stylisti, laulaja nauraa.

Graham on mennyt musiikki edellä ja hän on sanellut omat ehtonsa. Asenne on peräisin underground-piireistä, joissa hän teki pitkään musiikkia.

– Kun astuin varsinaiseen musiikkibisnekseen, olin aluksi kyyninen. Onko tämä minua varten? Olin kuullut levytyssopimuksen tehneistä ihmisistä, jotka haluttiin muuttaa täysin.

Grahamin kohdalla näin ei kuitenkaan käynyt.

– Olen hieman vanhempi kuin muut. Lisäksi olin jo valmis artisti, eikä minua tarvinnut jalostaa mitenkään. Kun astelin levy-yhtiöön, sanoin, että jos haluatte tehdä sopimuksen kanssani, se tehdään sellaisena mitä olen. Mutta eivät he halunneetkaan muuttaa minua mitenkään.

Maailmankiertueelta isäksi

Joensuun Ilosaarirockin jälkeen Rag'n'Bone Manin kiertue siirtyy Australiaan. Sen jälkeen vuorossa ovat Japani, Kanada ja Yhdysvallat. Festivaalikaudella keikkoja kertyy 54 keikkaa.

Brittiartistilla on nyt valtava kysyntä. Hän sai alkuvuodesta Brit Awardsien Critics' Choice -palkinnon, jolla kriitikot povaavat seuraavaa suurta brittitähteä. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Adele ja Sam Smith. Rag'n'Bone Manin tulevaisuus vaikuttaa loistokkaalta.

– Se on hienoa, että saa huomiota, mutta en tee musiikkia palkintojen takia. Vertaaminen muihin ei ole tarpeellista.

Grahamin toive tulevaisuudelta on se, että hän saa jatkaa musiikin parissa työskentelemistä kymmenen vuoden päästäkin.

– Rakastan lavalla olemista, pidän luovasta työstä ja studiotyöskentelystä. Mutta lavalla oleminen on parasta. Haluan keikkailla vielä 45-vuotiaana eri maissa.

Kesän kiertueen jälkeen Rag'n'Bone Man pitää taukoa. Siihen on hyvä syy, sillä hän saa ensimmäisen lapsensa syksyllä.

– Se muuttaa kyllä elämääni. Siitä tulee mielenkiintoista, artisti nauraa.