Herätys: Rajavartijoille rynnäkkötoimivaltuuksia, kevyillä väylillä liikenneraivoa, naisten viikolla sateita

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Rajakoira Aapo haistelee maastoa.
Rajavartijoille on tulossa samat rynnäkkötoimintavaltuudet rajanylityspaikoilla kuin poliiseilla on nykyisin.Tanja Perkkiö / Yle

Rajavartijoille tulossa lisää oikeuksia estää "vihreiden miesten" pääsy maahan

Rajavartijoille on tulossa samat rynnäkkötoimintavaltuudet rajanylityspaikoilla kuin poliiseilla on nykyisin. Häiriötilanteessa rajavartijat voisivat turvautua rajanylityspaikoilla järjestyksen ylläpitoon jopa järeällä aseistuksella. Kyse on varautumisesta hybridiuhkiin, jonka yksi muoto on rajanylityspaikoilla aiheutettu järjestyshäiriö tai panttivankien otto.

STUK:in pääjohtaja tutustuu kelluvaan ydinvoimalaan Pietarissa

Säteilyturvakeskuksen (STUK) pääjohtaja Petteri Tiippana vierailee Venäjän kelluvassa ydinvoimalassa Pietarissa. Ydinvoimalaitos Akademik Lomonosov kelluu vielä toistaiseksi Pietarin telakalla, josta se on tarkoitus hinata ensi vuonna Murmanskiin. Ydinvoimalan hinaushanke on

Petteri Tiippana
Petteri TiippanaYle

huolettanut erityisesti Norjaa, joka pelkää voimalan mahdollista haaksirikkoa rannikolleen.

EU kiristää Suomen löyhää lennokkilainsäädäntöä

Lennokkien eli dronejen määrä on kasvanut runsaasti. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvioi, että droneja on Suomessa jo kymmeniä tuhansia. Lainsäädäntö miehittämättömien ilma-alusten suhteen on toistaiseksi löyhää, mutta se on tiukentumassa Euroopan unionin uuden lainsäädännön myötä.

Kuvauskopteri
Henrietta Hassinen / Yle

Todennäköisesti jo tänä vuonna tulee kansallisen lain syrjäyttävä EU-asetus.

Kevyen liikenteen väylillä kulkeminen voi kiristää pitkäpinnaisimmankin hermoja

Tiesitkö, että jalankulkija voi käyttää kevyen liikenteen väylällä sekä oikeaa että vasenta laitaa? Jos ei kuulosta tutulta – ei hätää, et ole ainoa. Yhdistet

Mies ajaa polkupyörällä
Yle

tyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien käyttäytymissäännöt ovat monella suomalaisella hakusessa. Kesäisiä pyöräretkiä helpottaaksemme keräsimme kevyen liikenteen väylän käyttäytymissäännöt listalle.

Jehovan todistajien toiminta Venäjällä pysyy kiellettynä

Venäjän korkein oikeus on vahvistanut aiemman päätöksensä, jonka mukaan Jehovan todistajat luokitellaan äärijärjestöksi. Päätös käytännössä kieltää Jehovan todistajien toiminnan Venäjällä.

Kuva Jehovan todistajien kirjasta.
Jehovan todistajien seurakuntien vanhinten salainen ohjekirja.Jehovan todistajien kirja / Yle Uutisgrafiikka

Lisäksi viranomaiset saavat oikeuden takavarikoida järjestön omaisuutta. Järjestö on jo raportoinut jäseniinsä kohdistuvista vainoista.

Yhdysvallat purki viimeisenkin läppärikiellon

Yhdysvallat on päättänyt purkaa Saudi-Arabian lennoille asetetut elektronisten laitteiden rajoitukset käsimatkatavaroissa. Saudi-Arabian Airlines on ollut viimeinen Lähi-idästä Yhdysvaltoihin suoria lentoja tekevistä lentoyhtiöistä, jotka päätyivät tilapäisesti Yhdysvaltojen rajoituslistalle. Uusi päätös käytännössä kumoaa Yhdysvaltojen maaliskuisen päätöksen.

Naistenviikko alkaa sateisessa säässä

Tänään alkava naistenviikko on sujuu sateisessa säässä. Sateita tulee etenkin Lapissa, mutta myös maan keski- ja eteläosaan saadaan sadekuuroja. Myös ukkoskuurot ovat mahdollisia. Etelässä lämpötila voi aurinkoisilla alueilla nousta 20 asteeseen. Poutaisinta on länsirannikolla.

Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Tiistain sääkartta.
Yle