Kulttisarjan Doctor Whosta nainen – Vihdoinkin! huokaavat fani, elokuvantekijä ja tutkija

Television Broadchurch -rikossarjasta tuttu näyttelijä Jodie Whittaker on uusi Dr Who.

Doctor Who
Jodie Whitaker
Jodie Whittaker tv-sarjassa BroadchurchITV / REX /All Over Press

Dr Who, tri Kuka, on jo puolen vuosisadan ajan matkannut puhelinkopin mallisessa aika- ja avaruuskoneessaan milloin historiaan, milloin tulevaisuuteen, milloin universumiin taistelemaan kaikenkarvaisia vihollisia vastaan.

Tohtorin moninaisiin kykyihin kuuluu osittainen kuolemattomuus. Hänen kehonsa kuolee, mutta mieli ja muisti jatkavat eloaan uudessa ruumiissa.

Tämä regeneroituminen eli uudentuminen on kätevästi mahdollistanut vaihtuvat näyttelijät. Dr Whota on esittänyt yhteensä kaksitoista eri näyttelijää – miesnäyttelijää.

'Doctor Who' (Peter Capaldi) kuvassa tuolloisen matkakumppaninsa (Jenna Coleman) kanssa.
Viimeisin Dr Who (Peter Capaldi) matkakumppaninsa (Jenna Coleman) kanssa.Fazundo Arrizabalaga / EPA

Kolmastoista Tohtori on nainen. Hän on Suomessakin nähdystä _Broadchurch _-sarjasta tuttu 35-vuotias brittinäyttelijä Jodie Whittaker. BBC esittelee naistohtorin trailerissaan. (siirryt toiseen palveluun)

Maailmalla Dr Whon regeneroituminen naiseksi on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Sarjan suomalainen feministifani, tieteiselokuvaohjaaja ja mediatutkija sanovat: Jo oli aikakin!

Elokuvaohjaaja antaisi scifin äijäilymeiningille huutia

Suomalainen Iron Sky- ja Star Wreck -elokuvien ohjaaja Timo Vuorensola pitää Dr Whon muuttumista naiseksi erittäin hyvänä kehityksenä koko tieteiselokuvan miehiselle genrelle.

– Scifi on varsinainen äijäilykenttä. Alan harrastajat ovat pitkään olleet miehiä. Scfielokuvat puolestaan ovat lähes aina miesvetoisia, mikä johtuu pitkälti siitä, että elokuville ja tv-sarjoille, joissa on miespäähenkilö, on helpompi löytää rahoittajia kuin naisen tähdittämille produktioille. Tästä ajattelumallista olisi ehdottomasti päästävä eroon, Vuorensola sanoo.

Ohjaaja Timo Vuorensola.
Elokuvaohjaaja Timo VuorensolaOhjaaja Timo Vuorensola.

Vuorensola uskoo naiseuden tekevän hyvää myös Doctor Wholle. Näin sanoessaan ohjaaja puhuu tarinankerronnasta, ei tasa-arvosta.

– En usko kiintiörooleihin elokuvissa, että fifty fifty naisia ja miehiä. Tasa-arvo ei saa olla tarinankerronnan syy. Mutta naistohtori tuo vanhaan sarjaan taatusti uutta kulmaa, uusia kerronnan mahdollisuuksia. Se on hyvä asia.

Vuorensola muistuttaa, että Star Trekissä komentajan sukupuoli vaihdettiin onnistuneesti jo aikaa sitten.

Star Trek: Voyager -tv-sarjassa kapteeni vaihtui naiseksi monen miespomon, Kirkin ja Picardin jälkeen. Se oli silloin suuri skandaali, mutta kaikki sujui loistavasti, sarjaa tehtiin seitsemän kautta.

Doctor Who -fani toivoo, ettei sukupuolella elämöitäisi

Kolmikymppinen teologian maisteri ja feministi Ella Luoma on seurannut Doctor Whota intohimoisesti kahdeksan vuotta.

Luoma on iloisesti yllättynyt naisnäyttelijän valinnasta Tohtoriksi. Hän toivoo naistohtorin murtavan sarjan melko perinteiset sukupuoliasetelmat.

– Kuten sellaiset, että mies on aina pelastaja ja nainen pelastettava tai rakkauden kohde. Tai että ylipäätään on vain kaksi sukupuolta, jotka aina käyttäytyvät samalla lailla. Parasta olisi, jos sukupuolta ei uusissa jaksoissa lainkaan alleviivattaisi, ettei se olisi niin iso juttu.

Doctor Who -fani Ella Luoma.
Doctor Who -fani Ella LuomaElla Luoma

Luoma uskoo tulevan Tohtorin, näyttelijä Jodie Whittakerin, pärjäävän roolissaan hienosti, tämä kun oli hyvä tv-sarja Broadchurchissakin. Myös Doctor Whon tulevalta pääkäsikirjoittajalta Chris Chibnallilta, rikossarja Broadchuchin luojalta, Luoma odottaa suuria.

Doctor Whon pitkäaikainen pääkäsikirjoittaja Steven Moffat toi ruutuun melko stereotyyppisiä naisia. Broadchurchissa naiset ovat ennen muuta vahvoja, samanarvoisia miesten rinnalla.

Tutkija näkee naissupersankareiden ajan koittavan

Naisten marssi supersankareiksi miesten tilalle on ollut trendi elokuvissa ja teatterissa jo jonkun aikaa, mediatutkija Veijo Hietala sanoo. Näyttämöillä on nähty naispuolisia Hamleteja, elokuvissa vaikkapa naisvetoinen uusfilmatisointi Ghosbusterseista ja tv:n rikossarjat vilisevät päteviä naistutkijoita.

Hietala ihmetteleekin, mitä Doctor Whon tekijät oikein ovat kuhnineet. Tohtorin naiseus kun on sarjan juonikonseptinkin puolesta ollut aina mahdollista.

– Tohtorillahan on tämä regeneraatio-ominaisuus. Itsetarkoituksellisissa sukupuolenvaihdoksissa ei elokuvissa mielestäni ole ideaa, ne ovat kikkailua. En innostu ollenkaan esimerkiksi siitä, että James Bond muuttuisi naiseksi, Hietala sanoo.

Veijo Hietala
Elokuva- ja televisiotutkimuksen tohtori Veijo HietalaYle

Hietala ei ole suuri Doctor Who -fani, mutta tuntee sarjan, totta kai.

– Englantilaisella kielialueella ei voi tehdä ensimmäistäkään audiovisuaalisen alan tutkimusta törmäämättä Doctor Whohon, Hietala nauraa.

Entä mitä nainen voi tuoda tähän tv:n pitkäikäisimpään tieteissarjaan? Riippuu siitä, mitä haetaan, tutkija sanoo. Pyritäänkö siihen, että Tohtori jatkaa edeltäjiensä viitoittamaa tietä vai haetaanko naisellista näkökulmaa.

– Nais-Tohtori saattaa pehmentää sarjaa, tuoda emotionaalista ulottuvuutta kovaan scifi-genreen. Ainakin se on varmasti voimaannuttava juttu nais- ja tyttökatsojille, Hietala uskoo.

'Dr Who' (Peter Capaldi) matkakumppaninsa (Pearl Mackie) kanssa sarjan mainoskuvauksissa Thamesin rannalla Lontoossa 12. huhtikuuta 2017.
Dr Who (Peter Capaldi) ja kumppaninsa (Pearl Mackie)AOP