1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jehovan todistajat

Jehovan todistajien toiminta Venäjällä pysyy kiellettynä

Venäjän korkein oikeus on vahvistanut aiemman päätöksensä, jonka mukaan Jehovan todistajat luokitellaan äärijärjestöksi. Järjestö on jo raportoinut jäseniinsä kohdistuvista vainoista.

Jehovan todistajat
Kastajaistilaisuus Jehovan todistajien kansainvälisessä kokouksessa Melbournessa, Australiassa 18. lokakuuta.
Jehovan todistajien kastajaistilaisuus. Arkistokuva. Tracey Nearmy / EPA

MOSKOVA Venäjän korkein oikeus hylkäsi maanantaina edellistä päätöstään koskevan valituksen. Täten moskovalaisen oikeusistuimen huhtikuinen päätös Jehovan todistajien julistamisesta äärijärjestöksi pysyy voimassa.

Päätös käytännössä kieltää Jehovan todistajien toiminnan Venäjällä. Lisäksi päätös antaa viranomaisille oikeuden takavarikoida järjestön omaisuutta.

Jehovan todistajilla on ympäri Venäjää vajaa 400 seurakuntaa. Venäjän Jehovan todistajilla on yhteensä noin 175 000 jäsentä.

Päätös on ”alku uskonnollisille vainoille”

Euroopan Jehovan todistajia edustava Jaroslav Sivulski kommentoi korkeimman oikeuden päätöstä tuoreeltaan Ylelle moskovalaisessa oikeussalissa.

– Päätös tarkoittaa uskonnonvapauden loppua Venäjällä. Ei ole epäilystäkään, että Jehovan todistajien jälkeen samanlainen kohtalo odottaa myös muita uskontokuntia. Tämä on alku uskonnollisille vainoille, Sivulski sanoi.

Jaroslav
Jaroslav Sivulski Euroopan Jehovan todistajista pitää Venäjän korkeimman oikeuden päätöstä täysin poliittisena ja alkuna uskonnollisille vainoille Venäjällä.Erkka Mikkonen

Jehovan todistajien mukaan huhtikuinen päätös on jo lisännyt painostusta ja suoranaista vainoa. Jehovan todistajat on raportoinut jäseniensä erottamisesta työpaikoilta ja hyökkäyksistä heitä kohtaan.

Toukokuun lopulla Venäjällä pidätettiin tanskalainen Dennis Christensen. Hän on yhä tutkintavankeudessa Orjolin kaupungissa.

Christensen on ensimmäinen Jehovan todistaja, joka on pidätetty Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen uskonnollisen vakaumuksensa takia.

Lue seuraavaksi