1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutissuomalainen: Kansalaiset eivät sakottaisi lievästä ylinopeudesta

Kaikista vastaajista vain kuusi prosenttia kannatti sakottamista lievistä ylinopeuksista. Suopeimmin asiaan suhtautuivat yli 70-vuotiaat ja monilapsisten perheiden vanhemmat.

ylinopeus
Peltipoliisi valvoo nopeuksia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ei sakottasi vielä yhden kilometrin ylinopeudesta. Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämän gallupin mukaan vain kuusi prosenttia vastaajista kannatti sakottamista.

Liikenne- ja viestintäministeriön valmisteilla olevaan tieliikennelain kokonaisuudistukseen sisältyy sakottamismahdollisuus jo yhden kilometrin ylinopeudesta. Lakiesityksessä liikennevirhemaksun voisi saada alle viiden kilometrin ylinopeudesta. Alimmillaan sakko olisi 50 euroa.

– Ihmiset kokevat, että yhden kilometrin ylitys ei aiheuta niin suurta vaaraa liikenteessä, että siitä pitäisi antaa rangaistus, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen, joka ei ole yllättynyt kyselyn tuloksesta.

Nieminen arvioi, että sakotusrajan laskeminen johtaisi ajonopeuksien alenemiseen, koska varovaisimmat autoilijat laskisivat nopeuttaan alle sallittujen nopeusrajoitusten. Tämä johtaisi lisäohituksiin liikenteessä, mikä puolestaan ei lisää turvallisuutta.

Kyselyssä yli 70-vuotiaista vastaajista 11 prosenttia kannatti sakottamista jo pienistä ylinopeuksista. Vastaavasti monilapsisten perheiden vanhemmista 13 prosenttia kannatti sakotuskäytännön kiristämistä.

Nykyisen lain mukaan jo yhden kilometrin ylinopeus on rangaistava ja siitä voisi saada 140 euron rikesakon. Poliisin sakotuskynnys on kuitenkin käytännössä ollut korkeampi. Pienistä ylityksistä annetaan huomautus.

Tietoykkönen kysyi asiaa kesäkuun lopussa tuhannelta täysi-ikäiseltä suomalaiselta. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi