Toimitusjohtajat toivovat lisää osaamista yritysten hallituksiin

Keskuskauppakamarin kyselyssä nykytilanne nähtiin melko hyvänä, mutta osaamista kaivataan tulevaisuuden haasteisiin.

Keskuskauppakamari
Kuvituskuva yritysvakoilu -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisyritysten toimitusjohtajat pitävät yritystensä hallitusten osaamista hyvällä tasolla, mutta kaipaavat lisää osaamista tuleviin haasteisiin. Keskuskauppakamarin PK-hallitusbarometrissa lähes 80 prosenttia katsoo hallitusten osaamisen olevan tällä hetkellä kunnossa.

Tulevaisuutta kuitenkin arvioidaan kriittisemmin. Barometrin mukaan hallitukset antavat itselleen selkeästi paremman arvosanan kuin yritysten toimitusjohtajat antavat. Vain 28 prosenttia toimitusjohtajista on tyytyväisiä hallituksen nykyosaamiseen tulevaisuutta ajatellen. Hallituksen jäsenistä vastaava luku on 39 prosenttia.

Toimitusjohtajat kaipaavat hallituksilta myös lisää haastamista ja sparraamista. Yli 40 prosenttia toimitusjohtajista antaa tästä keskinkertaisen tai heikon arvosanan, kun taas hallitusjäsenistä yli 70 prosenttia antaa hyvän tai kiitettävän arvion.

Kauppakamareiden kyselyyn vastasi 1 200 yrityksen edustajaa eri puolilta maata helmikuussa 2017. Vastaajista toimitusjohtajia oli lähes 800, hallitusten puheenjohtajia ja jäseniä lähes 400.