Ampiaiset kaikkosivat vähälumisen talven takia – hullut ampiaiset vasta tulossa

Tänä kesänä hyönteisiä, kuten ampiaisia ja perhosia on viileän kevään vuoksi ollut poikkeuksellisen vähän.

Ampiaisten määrä vaihtelee vuosittain, mutta tänä kesänä ne ovat kärsineet poikkeuksellisen kylmästä keväästä. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Auringon puute on tänä kesänä sotkenut hyönteisten elämää. Hyönteisiä, kuten ampiaisia ja perhosia on ollut liikkeellä poikkeuksellisen vähän.

Vuosina 2014–2016 ampiaisia oli paljon, joten on luontaista, että kanta on nyt pienentynyt. Toisaalta kevään sää on aina kriittinen ampiaisten menestymisen kannalta ja tämän kevään kylmä, kolea ja sateinen sää selittää ampiaisten vähyyttä.

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen on luonnontutkija, joka perehtynyt hyönteisten elämään. Hän kertoo, että mennyt kevät oli outoa aikaa.

– Kevät on lyhyin vuodenaika ja maaliskuussa olimme sään suhteen toukokuun tilanteessa, mutta sitten alkoi viiletä, Saarinen ihmettelee.

Hullut ampiaiset tulevat

Ampiaisten vähyys ei merkitse sitä, että kanta jäisi pieneksi ensi kesänä. Myös tälle loppukesälle Saarinen lupaa vielä kasvavia ampiais- ja perhosmääriä. Lämpöä on Saarisen mukaan viime vuosina riittänyt pitkälle syksyyn, joten tämän kesän paras ampiais- ja perhosaika on vasta tulossa.

Elo-syyskuussa yhdyskunnat vahvistuvat ja sitten tullaan näkemään taas hullujakin ampiaisia.

Kimmo Saarinen

– Elo-syyskuussa yhdyskunnat vahvistuvat ja sitten tullaan näkemään taas hullujakin ampiaisia, Saarinen nauraa.

Hulluilla ampiaisilla Saarinen tarkoittaa loppukesän työttömiä ampiaisia, joiden käytös muuttuu aggressiiviseksi kuningattaren poistuttua talvehtimispaikkaan. Niillä ei ole enää toukkia, joita hoitaa.

Pakkanen ei tule hyönteisille koskaan yllätyksenä. Talvi saa olla kylmäkin, kunhan lumipeitettä on suojana.

– Menneenä talvena lumipeitettä ei ollut ja ampiaiset kärsivät siitä, Saarinen sanoo.

Vaikka ampiaisten määrä on ollut normaalia pienempi, niiden paras kausi on vasta tulossa. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Kimalaisia ilmassa on tänä kesänä ollut ilmassa yllättävän paljon, joten hyönteisten katastrofikesästä ei voida puhua. Hidastempoisesta kesästä kertoo kuitenkin esimerkiksi se, että neitoperhosia on ilmassa vasta nyt.

– Odotan hellekelejä Kaakkois-Venäjälle. Sen myötä Suomikin saisi osansa kulkusirkoista ja ihmeellisiä perhosista, Saarinen sanoo.