Hoivarobotteja testannut Antti: "Hoivarobotin tilalla pitäisi ilman muuta olla hoivaihminen"

Käyttäjien kokemuksia ja toiveita pitää kuunnella hoivarobottien kehittämisessä, professori sanoo.

robotit
Robotti tuolissa.
Miten robotiikkaa voidaan käyttää hoitopalveluissa ja liikunnan ohjaamisessa. Antti Lähde testaa Moto Tiles -robottipeliä. Robottien mahdollisuuksista keskustelevat myös Meditasin toimitusjohtaja Minna Laine ja professori Helinä Melkas Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Robotin tilalla pitäisi ilman muuta olla hoivaihminen, sanoo Suomenkin hoivapalveluissa yleistyviä hoivarobotteja kokeillut Antti Lähde.

Lähde on kokeillut robotteja testiryhmässä kolmen viikon ajan. Jo robotti-sana herättää ihmisissä nopeasti ennakkoluuloja. Lähteen mielestä tilalle pitäisi keksiä parempi.

Lähde ei kuitenkaan vastusta robotteja, vaan kertoo viihtyneensä niiden parissa. Hänen mukaansa ne voivat olla hyvä ja ennen kaikkea hauska lisä hoivapalveluihin.

– Muutosvastarinta tuli testiryhmässä vahvasti esille. Mutta havahduin itse siihen, että kunhan hoiva tulee aina mukana ja hoivan apu on tarpeeksi kiva ja fiksu, niin asia on kunnossa, Lähde sanoo.

– Kun lähestytään niitä ikävuosia että kaverit häviää ja voi olla muutenkin mieli vähän matala silloin tällöin, niin joku tämän tyyppinen virike voi olla ihan hyvä alku.

Professori: lisää kehittämistä yhdessä käyttäjien kanssa

Toimitusjohtaja Minna Laine hoivarobotteja kehittävästä Meditas-yrityksestä kertoo, että robotteja testataan tulevien käyttäjien kanssa.

Professori Helinä Melkas Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo, että käyttäjien kanssa kehittämistä saisi olla alalla nykyistä enemmän.

– Käyttäjien rooli on hyvin keskeinen, Melkas sanoo.

Eettiset kysymykset on tärkeää ottaa huomioon, Melkas sanoo. Robottien käyttö tulee suunnitella tarkasti osana kokonaisvaltaista hoivapalvelua, ja niiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista pitää myös osata kertoa ihmisille.

– Käyttäjän toiveet ja tarpeet pitää ottaa tarkasti huomioon. Ihmisenoloiset robotit herättävät erityisesti ennakkoluuloja, eli pitää miettiä tarkasti, miten ihmisille kerrotaan roboteista, niiden ominaisuuksista ja käytöstä, Melkas sanoo.

Hoiva-alan ammattilaiset ovat huolestuneita siitä, että robotiikka vähentää heiltä työpaikkoja. Tämän huomasi testijaksollaan myös Lähde.

– Ei missään tapauksessa, se vie meiltä työpaikat. Tämä oli ammatti-ihmisten näkemys, Lähde kertoo.

Lue myös: Vanhukset ottavat robotin ilolla vastaan – hoitajat epäillen (siirryt toiseen palveluun)