Ylen Kandit-sarjan uutta kautta kuvataan nyt – parrasvaloihin nousevat eläinlääkärit

Yle kuvaa parasta aikaa uutta tuotantokautta suositulle Kandit -sarjalle. Neljännellä tuotantokaudella seurataan miten eläinlääkäriksi opiskelevat siirtävät teoriaa käytäntöön.

eläinlääkärit
Koira eläinlääkärin pöydällä.
Simo Pitkänen / Yle

KarstulaKamera käy Karstuilassa pohjoisessa Keski-Suomessa. Kameran edessä eläinlääkäriksi opiskelevat tekevät töitään. Kuvaukset ovat osa Ylen Kandit-sarjan tuotantoa.

Kandit-sarjan kahdella ensimmäisellä kaudella seurattiin lääkäriksi opiskelevia, kolmannella hammaslääkäriopiskelijoita ja nyt eläinlääkäriksi aikovia.

Sarja seuraa kolmen eläinlääkäriksi valmistuvan työtä ja opiskelua. Yksi sarjan kandeista on Kannonkoskelta kotoisin oleva Maija Vesterinen.

Vesterinen lähti opiskelemaan Suomenlahden eteläpuolelle Viroon, mutta on nyt palannut kesän työjaksolle Kannonkosken naapurikuntaan Karstulaan.

– Työt ovat maistuneet. Nyt kandin oikeudet saatuani saan myös tehdä näitä eläinlääkärin hommia, ja tämä on aivan erilaista kuin mikään aikaisempi opinnoissa, Vesterinen sanoo.

Teoriasta käytäntöön on matkaa

Vesterisen mukaan kaikki tarvittava teoria on opintojen aikana käyty läpi – mutta kuten sanotaan, teoriassa käytäntö ja teoria ovat sama asia, mutta käytännössä eivät.

– Aika stressaavaa on välillä ollut, kun opinnoista huolimatta kaikki on oikeastaan uutta, hän sanoo.

Eniten uutta Vesterisen eteen on tullut siitä, että olosuhteet kentällä vaihtelevat ja käytännöt asettavat omia esteitään.

– Jos pitäisi vaikka saada laboratorionäytteet lähtemään, mutta on perjantai-iltapäivä, niin eivät ne enää minnekään lähde.

Perustyötä kameran edessä

Vesterinen tekee Karstulassa peruspraktiikkaa, eläinlääkärin perustyötä. Päivän työtehtävinä ovat olleet koiran rokotus ja kynsien leikkaus sekä hammaskiven poisto.

– Täällä Karstulassa hoidan pieneläimiä ja hevosia, ja joka toinen viikko Saarijärvellä hoidan koko kattauksen. Viime viikolla hoidin siellä possuja ja vuohia, Vesterinen kertoo.

Ajoittain Vesterisen työtä seuraa myös television kuvausryhmä.

– Ei kuvausryhmää yleensä kauheasti ajattele, kun siinä on se potilas. Ei ole ollut kuvausryhmä vaivaksi, Vesterinen sanoo.

Kuvaussessio Kandit -sarjaan.
Simo Pitkänen / Yle

Vielä ei uskalla edes ajatella, että mitä siellä telkkarissa sitten töhöilee.

Maija Vesterinen

Kuvausryhmä on jo ehtinyt tallentaa muun muassa autosta reissussa pudonneet pohjamuovit. Tappioksi on kirjattu koiran syömä mikrofonin tuulisuoja.

– Yhdellä kerralla vähän säädin tuolla labrassa, ja kaadoin kaiken, mihin koskin. He vähän lohduttelivat, että ei tämä välttämättä sarjaan tule. Sarjahan tulee ulos keväällä, eli vielä ei uskalla edes ajatella, että mitä siellä telkkarissa sitten töhöilee, Vesterinen nauraa.

Kandit -sarjaan Vesterinen päätyi hakematta ja yllättäen. Yleltä kysyttiin Karstulasta, että voisiko sinne ottaa kandin töihin, jotta häntä voitaisiin kuvata.

– Täältä vastattiin, että meillä on jo yksi kandi täällä, tulkaa kuvaamaan sitä. Olin vähän että heh heh, niin varmaan, mutta kahden päivän päästä oli kuvausryhmä pihassa.

Vuoden päästä valmis

Vesterinen on opintojensa loppukaarteessa, valmistuminen häämöttää vuoden päässä. Viroon hän lähti, koska halusi opiskella ulkomailla.

–Tunsin muutamia Tartossa opiskelevia ja sieltä valmistuneita, ja olin kuullut pelkkää hyvää palautetta, hän sanoo.

Eläinlääkärin ura on ollut Vesterisen tavoite jo pitkään.

– Alle kouluikäisenä huomasin, että tällainen ammatti on olemassa, ja totesin, että ahaa, minusta tulee sitten sellainen. Sen jälkeen ei oikeastaan ole käynyt mielessäkään mitään mutta, vaikka olen yrittänyt sellaista keksiä, hän kertoo.

Opintojen jälkeisestä elämästään Vesterinen ei tiedä muuta kuin sen, että eläinlääkärin töitä hän jossain tekee.