Mitä Trumpcarelle käy nyt? Republikaanien suunnitelmat terveydenhuollosta menivät uusiksi

Dosentti Benita Heiskasen mukaan amerikkalaiset kokivat arkensa uhatuksi, jos Obamacare-järjestelmä olisi kumottu.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Trumpcarea vastustavia mielenosoittajia.
Mielenosoittajat vastustivat Trumpin terveydenhuoltolakiesitystä New Yorkissa 6. heinäkuuta.Erik McGregor / AOP

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän muuttamisen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Presidentti Donald Trumpin ja republikaanipuolueen ehdotus Barack Obaman terveydenhuoltojärjestelmän korvaamiseksi kaatui maanantaina illalla Yhdysvaltain aikaa. Kaksi republikaanisenaattoria ilmoitti vastustavansa Trumpin tukemaa lakiehdotusta, joka on saanut lempinimen Trumpcare.

Republikaaneilla ei ole enää vaadittavaa enemmistöä lakihankkeen viemiseksi läpi senaatissa.

Yle Uutiset kysyi Turun yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen dosentilta Benita Heiskaselta, mikä kaatoi senaatin republikaanien esityksen ja mitä siitä seuraa.

Miksi uudistus kaatui?

Republikaanien terveydenhuoltoesityksen kaatumisen syynä on dosentti Benita Heiskasen mukaan ruohonjuuritason kova vastustus.

Eri puolilla Yhdysvaltoja on osoitettu mieltä Trumpcarea vastaan. Kaduilla mieltään ovat osoittaneet myös keskituloiset ihmiset yli puoluerajojen.

– Ihmiset ovat ymmärtäneet, että jos he menettävät Obamacaren, monet putoavat kokonaan sairausvakuutusjärjestelmän ulkopuolelle. He ovat tajunneet, että heidän arkensa on uhattuna, Heiskanen toteaa.

Benita Heiskanen
Turun yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.Benita Heiskanen

Republikaanien esitys terveydenhuoltolaiksi, niin kutsuttu repeal and replace -lakiehdotus, olisi leikannut vähäosaisille tarkoitettua sairausvakuutusjärjestelmää Medicaidia. Sen seurauksena kymmenet miljoonat amerikkalaiset olisivat pudonneet terveydenhuoltojärjestelmästä.

Lisäksi kroonisista sairauksista kärsivät, vanhukset, mielenterveysongelmaiset ja raskaana olevat olisivat kärsineet uudistuksesta, kun heidän vakuuttamisensa olisi tullut osavaltioille valinnaiseksi.

Useat maltilliset republikaanisenaattorit ovat pitäneet esitystä liian radikaalina.

Mielenosoitukset ovat luoneet republikaanipolitiikoille paineita esityksen suhteen. Republikaanit valmistautuvat jo kongressin välivaaleihin, jotka käydään ensi vuonna, eivätkä halua ottaa poliittisia riskejä.

– Protestit (Trumpcarea vastaan) ovat aivan valtavia ja päivittäisiä, Heiskanen toteaa.

Mitä Trumpcaren kaatuminen merkitsee Donald Trumpille?

Obamacaren korvaaminen oli presidentti Donald Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia.

Republikaaneilla on hallussaan presidentin paikka ja kongressin enemmistö, mutta he eivät ole onnistuneet saamaan läpi vielä yhtään tärkeää uudistusta.

Trump on Heiskasen mukaan onnistunut vierittämään vastuun epäonnistumisista republikaanipuolueelle.

– Kyseessä on erittäin suuri poliittinen tappio republikaaneille, Heiskanen toteaa.

Miksi republikaanit haluavat kumota Obamacaren?

Republikaanit ovat vastustaneet Obamacarea, koska liittovaltiolla on heidän mielestään siinä liikaa valtaa ja potilailla liian vähän valinnanvaraa. Osavaltioiden pitäisi republikaanien mielestä saada päättää terveydenhuoltoon liittyvistä asioista.

Obamacare toi yli 20 miljoonaa pienituloista amerikkalaista terveydenhuollon piiriin. Vakuutusyhtiöt velvoitettiin järjestelmässä vakuuttamaan myös ne ihmiset, joilla on olemassa oleva krooninen sairaus.

Tilanne on se, ettei kukaan tiedä, mitä tässä tulee käymään.

Dosentti Benita Heiskanen

Heiskasen mukaan republikaanien ehdottamasta lakiuudistuksesta hyötyisivät vain henkilöt, jotka tienaavat yli 200 000 dollaria ja pienet yritykset, joiden ei tarvitsisi ottaa työntekijöilleen sairausvakuutusta.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Senaatin republikaanipuhemies Mitch McConnell ilmoitti eilen maanantaina, että toisi senaatin äänestykseen vain Obamacaren kaatamisen ilman esitystä uudesta järjestelmästä. Kaataminen tapahtuisi kahden vuoden siirtymäajan sisällä.

Heiskanen arvioi, että McConnellin reaktio ei ollut republikaaneilta harkittu, sillä senaatin enemmistön menetys näin nopeasti tuli puolueelle yllätyksenä. Hänen mukaansa onkin epätodennäköistä, että Obamacaren kaataminen menisi läpi senaatin äänestyksessä.

– Tilanne on se, ettei kukaan tiedä, mitä tässä tulee käymään, Heiskanen toteaa.

Donald Trump tiedotustilaisuudessa Varsovassa.
Presidentti Donald Trump kehottaa aloittamaan uudistuksen puhtaalta pöydältä.Saul Loeb / AFP

Trump on kehottanut republikaaneja kumoamaan Obamacaren ja työstämään uutta terveydenhuoltosuunnitelmaa puhtaalta pöydältä yhteistyössä demokraattien kanssa.

– Demokraateilla on intresseissä parantaa Obamacarea. Mutta demokraatit eivät lähde mukaan uudistukseen, joka heikentäisi radikaalisti heikko- ja keskituloisten asemaa, Heiskanen toteaa.

Jutussa on käytetty lähteinä AP:tä, Reutersia ja BBC:tä.