Hämeen Vuoden kylän napa on Kylätalo – "Ainoa paikka, johon saadaan väki yhteen"

Jos autoilet Hämeen Härkätietä Rengosta Tammelan Portaaseen tai päinvastoin, kuljet Nummenkylän, Hämeen Vuoden kylän läpi.

kylät
Nummenkylän Kylätalo paistattelee auringossa
Kylätalo on Nummenkylän keskipiste.Tiina Kokko / Yle

Pursujärven pinta väreilee vienossa tuulessa. Hämeen Härkätien kulkijat näkevät, kuinka auringonsäteet saavat veden kimmeltämään. Kesäaamu on mitä kaunein.

Rannan tuntumassa ja ihan tien varrella seisoo entinen koulu. Se lakkautettiin vuoden 2013 alusta, mutta tyhjilleen se ei ole jäänyt. Nummenkylän oma kyläyhdistys sai vuokrata koulun kaupungilta Kylätaloksi.

Keltainen maali lohkeilee aavistuksen verran Kylätalon kyljistä, mutta muuten kaikki on tiptop. Tämä koulu ei ole kärsinyt homeesta.

Nummenkylä kuuluu Renkoon ja Renko puolestaan nykyään Hämeenlinnaan. Vaikka koulu Nummenkylästä lakkautettiin, on eloisuutta saatu ylläpidettyä kylässä nummenkyläläisten omin voimin.

Kesäkahvilat ja soppalauantait

Kesällä Kylätalolla toimii kesäkahvila, joka työllistää paikallisia nuoria. Kylätalolla joogataan, kudotaan, järjestetään soppalauantai-tempauksia ja erilaisia tapahtumia. Kylätaloa ja sen pihamaalta löytyvää saunaa voi vuokrata yksityisiin tilaisuuksiin.

Niin aikaansaava ja eloisa Nummenkylä on, että se valittiin tänä vuonna Hämeen Vuoden kyläksi.

Kaksi naista istuu vanhaan kouluun avatussa kesäkahvilassa
Reija Nevala (vas.) ja Terttu Rantala Kylätalon kesäkahvilassa. Kahvila työllistää kylän nuoria.Tiina Kokko / Yle

– Me yritämme järjestää kaikenikäisille toimintaa, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reija Nevala.

Se onkin yksi keino, millä kylän yhteisöllisyyttä voidaan pitää yllä.

– Me jaamme kerran kuussa kylätiedotteen, missä kerrotaan mitä tulee, mitä tehdään ja keneltä tarvitaan mitäkin apua. Se on toiminut todella hyvin. Jos on isompia tapahtumia tulossa, tiedotteessa pyydetään apuja leipomiseen, siivoamiseen, paikkojen laittamiseen, niin meillä kyläläiset tulevat ja auttavat, kiittää Nevala.

Kylätalo on kaikki kaikessa

Kyläyhdistyksen sihteeri Terttu Rantala edustaa Nummenkylän kesäasukkaita. Hän on viihtynyt kylän maisemissa jo 20 vuotta. Rantala vakuuttaa, että aikanaan ei ollut vaikeaa lähteä mukaan kylätoimintaan.

– Tuli kylätiedote, menin seuraavaan kokoukseen ja siitä se sitten lähti. Kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan.

Hämeen Härkätien vehreä kesämaisema Rengon Nummenkylän kohdalla
Hämeen Härkätie (oikealla) vie Nummenkylältä mm. Tammelan Portaaseen.Tiina Kokko / Yle

Sekä Nevala että Rantala painottavat Kylätalon merkitystä koko kylälle. Ilman sitä ei olisi paikkaa, jossa kohdata.

– Tämä on ainoa paikka, johon saadaan kylän väki yhteen. Ainakin vanhemmat ihmiset sanovat, että se on tärkeä heille, koska siitä tulee yhteenkuuluvuutta. Nähdään toisia ihmisiä, eikä tarvitse lähteä erikseen kylään kenenkään tykö, vaan voidaan tavata täällä, Terttu Rantala pohtii.

Nummenkylä Kylätaloon pääsee tutustumaan kesäkahvilan aukioloaikoina, mutta myös 20. heinäkuuta alkavalla Renkoviikolla (siirryt toiseen palveluun).