1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohua herättänyt naisten elokuva vihdoin elokuvateattereihin Intiassa

"Lipstick Under My Burhkha" eli "Huulipunaa burkhani alla" kertoo neljän naisen tarinan. Intian sensuuriviranomaiset yrittivät estää elokuvan pääsyn levitykseen.

Intia
Alankrita Shrivastava
Ohjaaja Alankrita ShrivastavaIndianfilmfestival

Naisten seksuaalisutta käsittelevä Lipstick Under My Burkha nähdään viimein tänä perjantaina maan valkokankailla.

Se oli sensuuriviranomaisten hampaissa viiden kuukauden ajan. Elokuvaa syytettiin ”naissuuntautuneeksi”.

Elokuva kertoo neljän naisen salaisista elämistä ja haaveista. Yksi hahmoista on burkhaa käyttävä opiskelija, toinen 55-vuotias leski, joka löytää seksin uudestaan puolisonsa menetettyään.

–_ Lipstick Under My Burkhan_ julkaisu Intiassa ei ole vain elokuvani voitto vaan voitto naisille, jotka nyt saavat kertoa tarinansa, ohjaaja Alankrita Shrivastava krtoi AFP:lle.

– Jos elokuvaa ei olisi julkaistu, se olisi tarkoittanut sitä, että on hyväksyttävää hiljentää puolet väestöstä, ohjaaja lisäsi.

Sensuurivirasto sai kritiikkiä miesten elokuvien suosimisesta

Intian sensuurivirasto CBFC kielsi elokuvan levittämisen helmikuussa. Sen mukaan elokuva oli ”naissuuntautunut, ja siinä fantasia voitti todellisuuden”. Tätä lausuntoa pilkattiin sosiaalisessa mediassa ahkerasti.

Intian sensuurivirasto on perinteisesti torpannut teokset, jotka sen on nähnyt liian rajuina tai uskontoja loukkaavina.

Shrivastavan ohjausta virasto moitti seksikohtauksista, loukkaavasta kielenkäytöstä ja puhelinseksistä. Se vihjasi myös, että elokuva voi loukata muslimeja.

Kriitikot puolestaan totesivat, että sama virasto säännöllisesti hyväksyy julkaistavaksi miesten ohjaamia elokuvia, joissa on naisia halventavia vitsejä ja jotka on suunnattu nuorille miehille.

Esityksiä Intian ulkopuolella

Shrivastava raivostui elokuvansa hyllyttämisestä ja vaati päätökseen oikaisua. Se saatiinkin huhtikuussa sen jälkeen, kun elokuvaan oli tehty pieniä muutoksia, kuten seksikohtausten lyhentämisiä. Nyt perjantaina elokuva lähtee Intian teattereihin, K-18-leimalla varustettuna. Sen siis nähdään sopivan vain täysi-ikäisille.

Lipstick Under My Burkha -elokuva on kiertänyt jo yli 35 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla ja Tokiossa se palkittiin viime vuoden puolella.

Ohjaajaa kotimaan ensi-ilta jännittää.

– Ainahan se mietityttää, että mitä ihmiset ajattelevat, mutta perjantainahan selviää, mistä tässä elokuvassa on kysymys. Ja miten naurettavaa draama julkaisuun liittyen on ollut.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi