Hyppää sisältöön

Muppet Shown kulisseissa kuohuu – Kermit-näyttelijä sai potkut

Disney erotti 27 vuotta Kermit-sammakon äänenä toimineen Steve Whitmiren.

Kermit ja Miss Piggy Muppets Most Wanted -elokuvan ensi-illassa Hollywoodissa 11. maaliskuuta 2014. Kuva: AOP

Whitmire on ollut Muppeteissa mukana jo vuodesta 1978. Kermitin roolin hän sai vuonna 1990, kun sen alkuperäinen esittäjä Jim Henson kuoli. Henson tunnetaan Muppet-hahmojen ja televisiosarja The Muppet Shown luojana.

Disneyn omistama Muppets Studio ilmoitti Whitmirelle potkuista jo viime vuoden lokakuussa, mutta asiaa on ryhdytty puimaan näkyvästi julkisuudessa vasta äskettäin.

Whitmiren mukaan hänet erotettiin, koska hän uskalsi kritisoida Kermit-sammakon hahmoon tulleita muutoksia. Whitmiren mielestä Kermitin uudet ominaisuudet ja piirteet eivät enää ole jatkaneet Jim Hensonin ajatuksia tai taiteellista perintöä.

Kermitiä esittävä Steve Whitmire Muppets Most Wanted -elokuvan ensi-illassa 11. maaliskuuta 2014. Kuva: AOP

Disneyn mukaan potkut johtuvat siitä, että Whitmire on hoitanut epäasiallisesti työtehtäviään. Jim Hensonin lapset ovat tukeneet Disneyn päätöstä.

Whitmiren tilalle on palkattu Matt Vogel, joka on työskennellyt aiemminkin Muppetien parissa.

Oman aikakautensa huippuviihdettä

Muppet-maailmassa on viime aikoina ollut muitakin vastoinkäymisiä. Niin ikään Disneyn omistaman ABC-televisioyhtiön toissa vuonna aloitettu _The Muppets _-sarja lopetettiin jo yhden kauden jälkeen. Sarjan tarkoituksena oli päivittää Muppet-hahmot nykypäivään ja tehdä mockumentarya eli mukadokumentaarista televisiosarjaa. Sen menestymistä vaikeuttivat muun muassa tuottajaportaassa tapahtuneet henkilövaihdokset.

Alkuperäistä The Muppet Showta esitettiin vuosina 1976-1981. Kuvitteelliseen teatterimaailmaan sijoittuva nukkesarja tuli tunnetuksi anarkistisesta huumoristaan, slapstickistään sekä nasevasta parodiastaan.

Sarjan tunnetuimpia hahmoja ovat seremoniamestari Kermit-sammakon lisäksi edelliseen ihastunut diiva Miss Piggy, epäonnisia stunt-temppuja tekevä Gonzo, lahjaton koomikko Fozzie-karhu, eläimellinen Animal-rumpali sekä tekoruotsia puhuva ruotsalainen kokki.

The Muppet Shown jaksoissa vieraili lukuisia oman aikakautensa suuria populaarimusiikin nimiä, viihdetähtiä ja näyttelijöitä, kuten Alice Cooper, Debbie Harry, Liza Minnelli, Sylvester Stallone ja Elton John.

.
.