1. yle.fi
  2. Uutiset

Pajuluoman jätevuodon aiheuttaja edelleen löytämättä

Seinäjoen läpi virtaavassa Pajuluomassa havaittiin keväällä epämääräinen öljy- tai kemikaalivuoto. Sen alkuperää ei vieläkään ole saatu selville. Poliisin tutkimukset jatkuvat.

poliisitutkinta
Pajuluoma virtaa muun muassa Seinäjoen Upan kaupunginosassa.
Pajuluoma virtaa Seinäjoen kaupungin läpi. Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen Pajuluomaan vuotaa edelleen poliisin mukaan jätettä. Laboratoriotutkimuksissa jäte on varmistunut mineraalipohjaiseksi öljyksi. Pohjanmaan poliisi tai ympäristöviranomaiset ole pystyneet paikantamaan vuodon alkuperää tai syyllistä.

Poliisi epäilee, että vuoto tulee maan alta, esimerkiksi jättömaalta.

– Tilanne on hankala, kun ei päästä jäljille. Maan pinnalta ei ole löytynyt kohdetta, joten se voi olla joku jättömaa tai maan alle jäänyt kohta, josta jotain vuotaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sakari Palomäki Pohjanmaan poliisista.

Poliisin korviin ei ole tullut kahden kuukauden aikana varteenotettavia vinkkejä ja niitä kaivataan edelleen lisää.

Kaupunki maksaa

Putki, josta vuoto tulee, on paikallistettu. Putki on osa kaupungin hulevesijärjestelmää, joten siihen tulevat vedet laajalta alueelta. Pelastuslaitos asensi jo keväällä puomin putken kohdalle, jotta luontoon kuulumaton aine ei valuisi eteenpäin. Torjuntatöistä on aiheutunut jonkin verran kustannuksia, joista vastaa kaupunki niin kauan kuin syyllinen löytyy.

Poliisin mukaan aine ei ole aiheuttanut näkyviä ympäristöhaittoja.

– Mutta jos koko ajan vuotaa, tilanne ei ainakaan parane, sanoo Palomäki.

Lue seuraavaksi