Lampaat ja lehmät hoitavat maisemaa keskellä kaupunkia – "Voiko parempaa työtä ollakaan"

Pala maaseutua piristää kerrostalojen katveessa Joensuussa. Riikka Rahikainen nauttii city-lampurin työstä.

kesätyö
Riikka Rahikainen on city-lampuri.
City-lampurin työ on pääasiassa eläinten tarkkailua, mutta joskus lampaat kaipaavat myös rapsutuksia.Heikki Haapalainen / Yle

Noljakan kaupunginosasta kerros- ja rivitalojen kupeesta löytyy Riikka Rahikaisen unelmien kesätyöpaikka. Sen näkee jo hänen ilmeestään.

Eläintenhoitajaksi ja agrologiksi kouluttautunut Rahikainen toimii Joensuussa city-lampurina maisemalampaille ja -lehmille.

Siinä missä lampaiden- ja lehmien tehtävänä on pitää esimerkiksi paikalliset linnunsuojelualueet siistinä vesakoita syömällä, on Rahikaisen työnä puolestaan eläimien palvelu.

Yksi lampaista tykkää tulla rapsuteltavaksi, joten siihen syntyy henkilökohtaisempi suhde.

Riikka Rahikainen

– Huolehdin siitä, että eläimillä on kaikki hyvin. Vien lampaille joka päivä puhdasta vettä, tarkkailen eläimien vointia ja tarkistan lehmien laidunalueen sähköaitojen kuntoa.

Kunnioitus eläimiä kohtaan lähtökohtana

Rahikaisella on vastuullaan noin neljäkymmentä lammasta ja kaksikymmentäviisi nautaa. Eläimet on tuotu laiduntamaan Joensuun kaupunkialueelle lähiseutujen maatiloilta.

– Tässä on hurja vastuu toisten ihmisten eläimistä, mutta voiko parempaa olla kuin työ, jossa saa olla eläinten kanssa ja kulkea linnunsuojelualueella.

Vaikka city-lampurin työpäivä koostuu pääasiassa eläinten tarkkailusta, voi hoidokkien kanssa päästä lähempäänkin kosketukseen.

– Yksi lampaista tykkää tulla rapsuteltavaksi, joten siihen syntyy henkilökohtaisempi suhde. Muuten tunnen eläimiä kohtaan kunnioitusta ja arvostusta. Ne tekevät todella tärkeää työtä, Rahikainen kertoo.