Inhoatko ylämäkeen polkemista? Kartta näyttää, missä laiskan kaupunkipyöräilijän kannattaa polkea

Helsinki ei ole mäkinen kaupunki, mutta nousuja mahtuu silti matkan varrelle. Kartta kertoo, missä vähempienergisen pyöräilijän ei kannata huhkia.

pyöräily
Kaupunkipyörän latauspiste.
Kaupunkipyörät ovat yleistyneet katukuvassa. Mårten Lampén / Yle

Pyöräily on nyt erityisen trendikästä pääkaupunkiseudulla. Kaupunkipyörien kausilippulaisia on jo noin 23 000. Määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuodesta, jolloin koko touko-lokakuun kaudesta maksoi 11 000 pyöräilijää.

Helsinki ei ole mäkinen kaupunki, mutta mäkiä mahtuu silti matkan varrelle ja ne voivat väsyttää vähempienergisen pyöränvuokraajan.

Googlen kartasta voi katsoa pyöräasemien korkeudet ja suunnitella pyöräilyä maanpinnan korkeusvaihteluiden mukaan.

Vihreällä olevat asemat ovat matalimmalla korkeudella, keltaisella merkityt ovat hieman korkeammalla, violetit tätäkin korkeammalla ja punaiset Helsingin korkeimmalla tasolla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korkein punaisella karttaan merkitty kaupunkipyöräpysäkki sijaitsee reilut 34,3 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella Käpylän juna-asemalla ja toiseksi korkeimmalla Radiokatu Pasilassa 31 metrin korkeudessa.

Sen sijaan matalimmat pyöräasemat sijaitsevat Haukilahdenkadulla 1,5 metrin korkeudessa, Töölönlahden puistossa 1,7 metrin korkeudessa sekä Kaisaniemenpuistossa 1,7 metrin korkeudessa.

Suosituimmat pyöräparkit metroasemien lähellä

Kaupunkipyöräasemia on Helsingissä nyt 140 Rautatientorilta Käpylään. Asemien määrä kasvaa vielä ensi vuonna kymmenellä, kun Espoossa lainassa olevat sata pyörää palaavat Helsinkiin.

Kaupunkipyörien suosituimmat pyöräparkit sijaitsevat metroasemien läheisyydessä.

HKL:n projektipäällikön Samuli Mäkisen mukaan pyöriä vuokrataan eniten ruuhkaisina aikoina, kun suurin osa ihmisistä kulkee samaan suuntaan.

– Pyöräasemat eivät välttämättä kokonaan tyhjene aamulla tietyssä paikassa, mutta pyörät liikkuvat aamun aikana kaupunkipyöräalueen reunoilta selkeästi keskustan suuntaan ja pyöriä kerääntyy paljon rautatieasemalle.

Aiheesta kirjoitti tiistaina Yle News .

_Juttua päivitetty 19.7. klo 14.15. Korjattu Samuli Mäkisen titteli ja sitaatti. _