Meri-Lapin talotehtaat nousukiidossa pitkän taantuman jälkeen

Talouden piristyminen näkyy myös Meri-Lapin talotehtailla. Omakotitalojen kysyntä on kasvanut pitkän taantuman jälkeen ja rakennusalan ammattilaisista alkaa olla jopa pulaa.

omakotitalot
Kiiruna Talot
Muun muassa Kiiruna Talot työllistää nyt rakennusalan ammattilaisia.Kyösti Vaara / Yle

Kyselykierros Meri-Lapin talotehtaille kertoo, että omakotitalojen kysyntä on elpynyt selvästi. Taantumaa kesti lähes kymmenen vuotta, vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2011 oli pientä piristymistä, mutta se jäi lyhytaikaiseksi. Nyt näyttää lupaavammalta.

Muurametalot-yhtiöllä on loppuvuosi myyty lähes täyteen ja muutama työntekijä on palkattu lisää. Polarhousin vuodesta on tulossa parempi kuin kolmesta edellisestä vuodesta. Etenkin isojen vapaa-ajan asuntojen myynti on kasvanut Lapissa, mutta myös omakotitalojen kysyntä on kasvussa.

Lappli-Talot -yhtiö lopetti toimintansa Torniossa puolitoista vuotta sitten, mutta aloitti uudelleen kysynnän elpyessä. Nyt Tornion tehtaalla on 21 työntekijää.

Kiiruna Talot Oy puolestaan rakentaa tuotantotiloja tyhjiksi jääneissä sukkatehtaan tiloista. Pitkä nousukauden odotus muuttuu lopulta todeksi.

– Asiakkaita tulee todella hyvin ja kauppoja syntyy. Meilläkin tämän vuoden tilauskanta, ihan muutamaa lukuun ottamatta, on jo myyty täyteen ja myös ensi kevään tilauskanta on hyvää kyytiä täyttymässä. Ihan pohjoisestakin Suomesta tulee yllättävänkin hyvin asiakkaita, sanoo Kiiruna Talot Oy:n toimitusjohtaja Ismo Säily.

Kiiruna Talojen rekrytointivauhti on kiivas.

– Vuodenvaihteessa, kun näissä uusissa tiloissa aloiteltiin, niin meillä oli kahdeksan työntekijää. Meillä on tällä hetkellä 25 ja näyttää, että me tarvittaisiin ennen vuodenvaihdetta yhteensä 40 työntekijää. Niin kyllä ammattilaisten löytäminen asettaa omanlaisiaan haasteita. Ei ole ihan helppo löytää sellaista määrää, kertoo Säily.

Omakotirakentamisen kultaisiin vuosiin on vielä matkaa. Mutta kokenut rakennusyrittäjä uskoo kuitenkin, että uusia taloja rakennetaan lähivuosina merkittävä määrä

– En myöskään usko niihin huippulukuihin 15-16 000 kappalemääriin, mitä joskus tehtiin, mutta luulen, että tullaan menemään 10-11 000 määriin seuraavina vuosina. Toivottavasti saadaan sillä tasolla seuraavat kymmenet vuodet tehdä. Että ihan mukavasti nyt näyttää menevän, Säily sanoo.