Kemiläinen Miika Lammi suuntaa motocrossin nuorten MM-kisoihin Viroon

14 -vuotias Miika Lammi osallistuu ensimmäistä kertaa nuorten motocrossin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Tornion Kaakamon motocross-radalla on käynnissä lämmittelykierrokset. Motocross-pyörät lentävät hyppyreissä useiden metrien korkeudessa ja moottorien äänimaailma muistuttaa vihaisten ampiaisten surinaa.

Joukossa kaasua vääntää myös kemiläinen Miika Lammi, joka kisaa viikonloppuna motocrossin nuorten maailmanmestaruudesta. 14-vuotias Lammi osallistuu Virossa ajettaviin kisoihin 85-kuutioisten sarjassa. Ensimmäistä kertaa MM-kisoissa mukana oleva Lammi odottaa kilpailusta mielenkiintoista.

– Ihan mielenkiinnolla lähdetään katsomaan. Tavoitteena olisi, että vauhti riittäisi finaaliin. Jos pääsisi 30:n joukkoon niin se olisi jo aika mahtavaa.

3-vuotiaasta lähtien lajia harrastanut Lammi on kiertänyt ahkerasti muun muassa SM-kisoja.

– SM-kisoissa sijoitukset ovat olleet siellä 3–4 joukossa ja vielä kun jättäisi kaikki tyhmät virheet ja kaatumiset pois niin pääsisi vielä korkeammalle, Lammi sanoo.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Motocrossissa niin pyörät kuin kuskitkin ovat kovilla. Rataa kiertäessä Lammin sydämen syke voi olla jopa 195–200, joten kunnon on oltava kohdillaan. Laji vaatiikin kovaa ja monipuolista harjoittelemista.

– Talvella käyn salilla viikossa 4–5 kertaa ja juoksemassa 3–4 kertaa. Talvella ajan snowcrossia myös moottorikelkoilla ja se kehittää hyvin ajosilmää ja kuntoa. Kesällä ajetaan sitten motocrossia.

Vauhdikkaan lajin tiimellyksessä myös sattuu ja tapahtuu, eikä kaatumisiltakaan voi välttyä.

– Onhan sitä kaikenlaista sattunut. Joka vuosi sitä tulee jotain pienempiä tai isompia murtumia, Lammi hymyilee.

Kuva: Risto Koskinen / Yle