1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Mitä Isisin jälkeen? Terroristijärjestön tappiosta seuraa ainakin nämä neljä asiaa

Isisin vastainen taistelu yhdisti eripuraisia osapuolia. Nyt terroristijärjestö on melkein kukistettu, mutta samalla tie on tasoitettu vanhoille konflikteille – ja jopa uudelle Isikselle.

Isis
sotilaat näyttävät lippua talon katolla
Irakilaissotilaat esittelevät Isisin lippua, joka saatiin takaisinvallatulta alueelta Itä-Mosulissa.Ahmed Jalil / EPA

Mosulin suurkaupungin häviämisen myötä terroristijärjestö Isis on ajautunut ahtaalle Irakissa ja Syyriassa.

Yle listasi neljä asiaa, mitä Isisin kukistumisesta seuraa.

1. Vanhat jännitteet nousevat pintaan

Isis oli hyvä vihollinen. Julman terroristijärjestön vastustaminen yhdisti Irakia. Se myös tarjosi Turkille ja kurdeille yhteisen vastustajan. Venäjä ja Yhdysvallat saivat nekin syyn istua samaan neuvottelupöytään.

Nyt tämä aika on ohi.

– Kun yhteinen vihollinen alkaa olla kukistettu, osapuolet käyvät kiinni toistensa kurkkuun. Irakissa on kaavailtu ensi vuodelle vaaleja, jotka nostavat pintaan kaikki alueen jännitteet, Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Olli Ruohomäki kiteyttää.

Presidentti Barack Obaman entinen neuvonantaja Robert Malley on huomauttanut, että monille Isisin vastaiseen kampanjaan osallistuneille maille kalifaatin kaataminen ei koskaan ollut tärkein päämäärä. Osapuolten katseet olivat aina Isisin jälkeisissä sodissa.

– Turkille tärkeintä oli taistelu kurdeja vastaan, kurdeille sota oli keino edistää omaa itsenäisyyttä. Saudi-Arabialle ja Iranille Isisin vastaisessa taistelussa oli kyse Lähi-Idän hallinnasta, Malley kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

Valtansa huipulla 2015 Isis hallitsi liki 10 miljoonaa asukkaan aluetta. Valtakunta on nyt siirtynyt pala palalta takaisin Irakille, Syyrian armeijalle, kurdeille ja muille pienemmille kapinallisryhmille. Uudet isännät eivät kuitenkaan ole vakaita valtioita. Syyria on sisällissodassa ja Irak vararikon partaalla.

Ruohomäen mukaan epävakaus Isisin aikaisemmin hallitsemilla alueilla tulee jatkumaan, sillä mikään yksittäinen toimija ei ole tarpeeksi vahva ratkaisemaan alueiden etnisiä ja poliittisia ristiriitoja.

– Irakissa Saddam Husseinin hallinnon kukistaminen vuonna 2003 avasi Pandoran lippaan. Aikaisemmin ristiriidat pystyttiin tukahduttamaan voimalla. Nyt poliittiset ja uskonnolliset erimielisyydet Irakissa nousevat helposti pintaan. Syyriassa tilanne on vielä epäselvempi, sillä toimijoita on enemmän kuin Irakissa, Ruohomäki sanoo.

raunioita, hylätty auto, perhe pakenee juosten
Ihmiset pakenivat Mosulin taisteluja vanhassa kaupungissa heinäkuun alussa. Omar Alhayali / EPA

2. Isis palaa terroristijärjestöksi

Isisin jälkeistä tulevaisuutta on vaikea ennustaa, sillä järjestöä ei ole vielä täysin kukistettu. Isis pitää edelleen hallussa kaupunkeja Irakin ja Syyrian raja-alueilla.

RAND-tutkimuslaitoksen turvallisuusasiantuntija Colin Clark pitää epätodennäköisenä, että järjestö katoaisi kokonaan. Historia on osoittanut, että Isisin kaltaiset terroristijärjestöt ovat ketteriä sopeutumaan uusiin olosuhteisiin.

– Ainakin seuraavan kahden kolmen vuoden ajan Isis tulee todennäköisesti muistuttamaan enemmän perinteistä terroristijärjestöä. Se tulee yrittämään näyttäviä iskuja länsimaissa pysyäkseen pinnalla, houkutellakseen seuraajia ja kasvataakseen kannatusta, Ylen haastattelema Clark arvioi.

Ruohomäen mukaan paluu takaisin terroristijärjestöksi on hyväksytty myös Isisin johdossa.

– Järjestön viimeaikaisessa propagandassa on tuotu esiin, että maa-alueiden hallinnan sijaan tärkeämpää on tulevaisuudessa jihadistisen ideologian ja inspiraation levittäminen.

3. Entiset taistelijat etsivät uutta kotia

Avoimien ovien värväyspolitiikalla ja taitavalla sosiaalisen median käytöllä Isis sai tuhansia ulkomaalaisia matkustamaan konfliktialueelle ja osallistumaan taisteluun. Ruohomäki vertaa tilannetta 1980-luvulla käytyyn Afganistanin sotaan, jonne monet lähtivät vapaaehtoisena taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan. Myöhemmin näistä miehistä syntyi terroristijärjestö Al-Qaida.

– Isisillä on ollut aikaa kasvattaa kokonainen uusi sukupolvi taistelijoita. Uskon, että tämä on järjestön suurin yksittäinen saavutus, joka tulee heijastumaan vielä 20 vuotta eteenpäin, Ruohomäki sanoo.

Clarkin mukaan ulkomaalaiset taistelijat ovat Isisille nyt rasite, sillä heidän on vaikea sulautua paikalliseen siviiliväestöön. Clark pitää riskinä, että nämä taistelijat siirtyvät nyt ulkomaille. Paluu Eurooppaan on vaikeaa, mutta muualla rajat vuotavat.

Isis on viime vuosina saanut jalansijaa muun muassa Pohjois-Afrikasta, entisistä neuvostotasavalloista sekä viimeisimpänä Filippiineiltä.

– On mahdollista, että joku Isisiin kytkeytynyt maa, kentien Libya tai Afganistan, voi ottaa vastaan virran taisteluiden kovettamia ja erittäin kokeneita Isis-taistelijoita Irakista ja Syyriasta. Tämä olisi huolestuttavaa, Clark arvioi.

Kartta
Näissä maissa toimii Isisille uskollisia ryhmiä.Wilson Center / Yle

4. Isis 2.0 syntyy

Valtioiden lisäksi Irakin ja Syyrian alueella toimii lukuisia terroristijärjestöjä. Näistä uusin tulokas on Syyrian Al-Qaidana tunnettu Hay’at Tahrir al-Sham, jota Ruohomäki pitää Isisin todennäköisimpänä manttelinperijänä. Järjestö ei pyri luomaan uutta kalifaattia, mutta ideologia on sama.

– Syyrian Al-Qaidan pohjana on al-Nusran rintama ja muutama muu terroristijärjestö. Tammikuussa perustettu Hay’at Tahrir al-Sham on sotilaallisesti paremmin organisoitu kuin Isis. Tämä tekee siitä mahdollisesti jopa suuremman haasteen kuin Isisistä, Ruohomäki arvioi.

Uusien terroristijärjestöjen kerätessä voimia katseet ovat nyt kääntyneet myös Al-Qaidaan. Irakin Al-Qaida oli Isisin edeltäjä, mikä on herättänyt asiantuntijapiireissä keskustelua Isisin mahdollisesta paluusta järjestön suojiin.

Ideologia ei ole sulautumisen esteenä, sillä molemmat terroristijärjestöt jakavat samat päämäärät: Yhteiskunta on uudistettava ja saatava tiukan islamistisen lain alle. Ruohomäki huomauttaa, että järjestöt kuitenkin eroavat sekä toimintatavoiltaan että aikaperspektiiviltään toisistaan.

– Kalifaatti oli myös Osama Bin Laden haave. Hän kuitenkin katsoi, että kalifaatin aika ei ole vielä ja varoitti seuraajiaan lähtemästä soitellen sotaan. Isis on ollut tässä suhteessa paljon aggressiivisempi, Ruohomäki vertailee.

Clarkin mukaa sulautumisen todennäköisyyttä on vaikea arvioida.

– Suuri osa ryhmien eroista on johdossa ja organisaatiotasolla. En usko, että tavallisten rivisotilaiden tasolla löytyy suuria eroja maailmankatsomuksessa, Clark analysoi.

Kummatkin tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että sota islamistisia äärijärjestöjä vastaan ei ole päättynyt.

– Isisiä ja vastaavien ryhmiä yhdistävä salafi-jihadismin ideologia on hyvissä voimissa. Se elää verkossa ja ympäri maapallon heikoissa ja hajonneissa valtioissa. Tämä tarkoittaa, että näemme väistämättä Isis 2.0 tai vastaavan väkivaltaisen jihadistiryhmän myös tulevaisuudessa, Clark arvioi.

Lue seuraavaksi