1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristöaktivismi

Välitystuomioistuin: Venäjän maksettava Hollannille 5,4 miljoonaa Greenpeacen laivan valtaamisesta

Laivalla olleet aktivistit pidätettiin yli kahdeksi kuukaudeksi. Yksi heistä oli suomalainen Sini Saarela.

Greenpeacen Arctic Sunrise -laiva. Kuva: Kate Davison / Greenpeace

Haagissa toimiva kansainvälinen välitystuomioistuin on määrännyt Venäjän maksamaan Hollannille 5,4 miljoonan euron vahingonkorvaukset Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen takavarikoinnista.

Välitystuomioistuimen päätös liittyy ympäristöjärjestön arktisen alueen öljynporauksia vastustaneeseen protestiin Siperian pohjoispuolisella Petšoranmerellä syyskuussa 2013.

Protestin yhteydessä Venäjän viranomaiset valtasivat aluksen ja pidättivät 28 aktivistia ja kaksi toimittajaa. Yksi pidätetyistä oli suomalainen Sini Saarela. Tapaus sai laajaa kansainvälistä huomiota.

Välitystuomioistuimen päätös korvauksista oli yksimielinen. Jo kaksi vuotta sitten tuomioistuin totesi Venäjän rikkoneen merenkulkua koskevaa lainsäädäntöä. Korvausten suuruus kerrottiin tiistaina.

Venäjä on aikaisemmin ilmoittanut, ettei se aio noudattaa välitystuomioistuimen päätöstä. Venäjä ei ole tuomioistuimen jäsen.

Venäjä epäili aktivisteja ensin merirosvouksesta ja myöhemmin huliganismista. Aktivistit vapautettiin kahden kuukauden pidätysajan jälkeen ensin takuita vastaan ja myöhemmin heidät armahdettiin. Venäjä palautti Arctic Sunrise -aluksen yhdeksän kuukauden takavarikon jälkeen vuonna 2014.

AFP