Puotilassa kolme putkirikkoa peräkkäin – vettä valunut satoja kuutioita

Korjaustöiden arvioidaan jatkuvan vielä useita tunteja ja sadat ihmiset ovat ilman vettä.

Putkirikko
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Helsingin Puotilassa sattui tiistaina kolme runkovesiputkivuotoa peräkkäin. Putkirikkoja on korjattu jo tunteja.

– Meillä on sellainen ihmeellinen tilanne, että on puolen kilometrin päässä toisistaan kolme runkojohtovuotoa samaan aikaan, kertoo vastaava putkimestari Markku Ala-Kihniä.

– Onhan se vähän harvinaisempaa, että tähän vuodenaikaan näin pienellä alueella ja näin lähekkäin on kolme vuotoa, hän kuvailee.

Ensimmäinen hälytys tuli tiistaina aamulla Klaavuntielle. Toinen vuoto sattui Kuutsalontiellä iltapäivällä, ja kolmas heti perään Puotilantiellä. Ala-Kihniä kertoo, että sadat ihmiset ovat olleet ilman vettä. Asukkaille on järjestetty vedenjakelu Kuutsalontien ja Puotilantien kulmaan sekä Klaavuntielle.

Putkirikkojen seurauksena vettä on valunut arviolta satoja kuutioita. Klaavuntiellä asukkaiden pitäisi saada ensimmäisenä vettä tiistaina illalla, seuraavaksi vuorossa on Kuutsalontie. Puotilantiellä vettä ei oltu alkuillasta vielä katkaistu, vaan se valui Ala-Kihniän mukaan hallitusti kadulle.

– Kiinteistövahinkoja ei ole meidän tiedossa ainoatakaan, mikä on erittäin upea asia. Vesi on päässyt menemään pintoja pitkin pääasiassa hulevesiviemäreihin.

Klaavuntiellä vettä valui kaduille paljon.

– Niin paljon, että molemmin puolin katua lähtivät katurakenteet kävelemään.

Klaavuntie ja Kuutsalontie on katkaistu liikenteeltä korjaustöiden ajaksi.

– Kyllä tässä menee vielä ilta ja yö, että saadaan kaikki hoidettua. Tiet saadaan auki liikenteelle yön aikaan.

Syy ei tiedossa

Vastaava putkimestari kertoo, että putkirikon kohdanneet putket ovat peräisin 1960- ja 1970-luvuilta.

– Eivät nämä ole vielä elinkaarensa ehtoopuolella. Iäkkäitä ovat tietysti, mutta on huomattavasti vanhempaakin linjaa Helsingissä.

Syytä kolmeen peräkkäiseen putkirikkoon ei ole vielä saatu selville. Ei ole myöskään tietoa, liittyvätkö vuodot jotenkin toisiinsa.

– Tällainen ajatus väkisinkin hiipii verkkokalvoille, mutta näyttöä siitä ei vielä ole.

Ala-Kihniän mukaan esimerkiksi paineen vaihtelu voisi olla mahdollinen syy.

– Se että kesäaikaan tulee kolme [putkirikkoa] näin lyhyen ajan sisällä ja näin pienellä alueella, niin se voi olla vain todella huonoa tuuria tai sitten on ollut esimerkiksi joku pieni paineisku verkossa mikä ei meidän valvomolaitteistoissa näy.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut päivittää tietoja putkirikoista ja vedenjakelusta sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).