1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump ja Putin tapasivat toisenkin kerran G20-kokouksessa – Vain venäläinen tulkki käänsi keskustelun

Muiden G20-johtajien kerrotaan ihmetelleen Trumpin ja Putinin noin tunnin ajan kestänyttä, vilkasta päivälliskeskustelua.

Donald Trump
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina
Putin ja Trump virallisessa tapaamisessaan 7. heinäkuuta.Mikhail Klimentiev / AFP

Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla ja Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla oli G20-kokouksen yhteydessä tapaaminen, josta ei ole aiemmin kerrottu.

Valkoisen talon edustaja Sean Spicer sanoo tapaamisen tapahtuneen päivällisen aikana. Spicer ei kertonut, kauanko tapaaminen kesti tai mistä asioista siinä keskusteltiin.

Tapaamisesta kertoi ensimmäisenä yhdysvaltalainen politiikan tutkija (siirryt toiseen palveluun) ja Eurasia Group -konsulttitoimiston johtaja Ian Bremmer uutiskirjeessään asiakkailleen. Bremmer kertoo saaneensa tietonsa kahdelta Trumpin ja Putinin tapaamisen silminnäkijältä.

Bremmerin mukaan tapaaminen kesti noin tunnin ajan. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin emännöimälle päivälliselle kerrotaan osallistuneen vain G20-maiden johtajia sekä joitakin puolisoita ja tulkkeja.

Bremmerin mukaan päivällisen puolivälissä Trump siirtyi Putinin viereiseen tuoliin. Tapaamisessa oli läsnä presidenttien lisäksi vain Putinin virallinen tulkki. Tapaamisesta kertoneiden johtajien kerrotaan olleen hämmentyneitä ja ihmeissään "vilkkaasta" keskustelusta avoimella paikalla, mutta kuuloetäisyyden ulottumattomissa.

Valkoisen talon mielestä kyseessä oli "vain lyhyt keskustelu" eikä "toinen kokous".

Trumpille kritiikkiä tulkin puutteesta

Valkoisen talon mukaan presidentit käyttivät keskustelussaan Putinin venäläistä tulkkia, koska venäjää puhuvaa amerikkalaistulkkia ei ollut saatavilla.

Trumpin alkuperäiseen päivällisseurueeseen kuului Japanin pääministeri Shinzo Abe, ja Trump olikin saapunut tilaisuuteen japania taitavan tulkin kanssa.

Demokraattisenaattori Chris Coons kritisoi CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) sitä, että Trump ei käyttänyt amerikkalaista tulkkia.

– Kyseessä on perustavan luokan virhe kansallisen turvallisuusprotokollan valossa. Mukana olisi pitänyt olla joku, joka olisi ymmärtänyt amerikkalaisesta näkökulmasta, mistä keskusteltiin. Nyt on vain yksi henkilö, joka tietää tarkalleen, mitä keskusteltiin, ja se on venäläinen tulkki, Coons sanoi.

"Kaikki oli kutsuttu"

Trump itse kommentoi uutista "sairaaksi."

– Valeuutinen salaisesta päivällisestä Putinin kanssa on sairas. Kaikki G20-johtajat ja puolisot oli kutsuttu, Trump sanoi.

– Valemediasta on tulossa yhä epärehellisempi. Jopa Saksassa 20 maailman huippujohtajalle järjestetty päivällinen saadaan näyttämään uhkaavalta, Trump jatkoi hetken päästä.

Washington Postin haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) eurooppalaisvirkamiehen mukaan ei ole tavatonta, että G20-kokouksessa eri maiden johtajat vetäytyvät yksityisempiin keskusteluihin tai keskustelevat epävirallisesti muiden kanssa.

Virkamiehen mielestä varsinkin Yhdysvalloissa paljon huomiota saanut epävirallinen päivällistapaaminen "ei ole sensaatio", vaikka "Trump ja Putin ovat hieman muuta" verrattuna muihin kokouksen osallistujiin.

Analyysien mukaan tapaaminen vahvistaa näkemystä, jonka mukaan Trump oli innokas ystävystymään Putinin kanssa huippukokouksessa. Presidentinvaalien aikaan Trump puhui Putinista erittäin kunnioittavaan sävyyn.

Virallinen tapaaminen kaksi tuntia aiemmin

Kaksi tuntia kestänyt presidenttien virallinen tapaaminen tapahtui aiemmin samana päivänä, heinäkuun seitsemäntenä. Siinä Trump ja Putin keskustelivat muun muassa Venäjän väitetystä puuttumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin.

Tapaamisen oli tarkoitus kestää puoli tuntia, mutta se venyi kahteen tuntiin. Trump luonnehti tapaamista "upeaksi".

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat syyttäneet Venäjän hallitusta presidentinvaaleihin sekaantumisesta ja Trumpin kampanjan auttamisesta. Trumpin on kerrottu kysyneen kaksi kertaa Putinilta vaaleihin vaikuttamisesta ja tämä oli kieltänyt asian kaksi kertaa.

Lähteet: AP, Reuters, Washington Post, STT

Lue seuraavaksi