1. yle.fi
  2. Uutiset

Hevoskuiskaaja Kari Vepsä: Hevosten kanssa toimitaan usein riskirajoilla

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Kari Vepsä on sekä muusikko että hevoskuiskaaja.

kulttuuri
Kari Vepsä, hevoskuiskaaja
Muusikko Kari Vepsä on Suomessa tunnettu myös hevosen käsittelytaidoistaan. Hevoskuiskaajaksikin tituleerattu mies tuli kertomaan, mitä hevoskuiskaaminen itse asiassa on. Voiko hevosen korvia lukea ja miten sana wou saa hevosen peruuttamaan?

Kari Vepsä nousi suuren yleisön tietoisuuteen tasan kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän voitti Onnenmaa-laulullaan Syksyn Sävel -kilpailun. Vepsän elämään kuuluvat musiikin lisäksi oleellisena osana hevoset ja niiden kouluttaminen.

– Sana hevoskuiskaaja on otettu käyttöön samannimisen elokuvan myötä, mutta eihän tässä sinänsä mitään maagista ole, kyse on kouluttamisesta, Kari Vepsä tarkentaa.

Vepsä tutustui hevosiin jo lapsena, jolloin hän vietti kesiä Ilomantsissa ukkinsa luona.

– 1960-luvulla ei traktoreista juuri ollut ja töitä tehtiin hevosten kanssa. Pikkupojalle jäi mieleen, kuinka hevonen ymmärsi ukin sanatonta viestintää. Siinä oli jotakin ihmeellistä, Vepsä muistelee.

– Hevoset ovat äärimmäisen herkkiä eläimiä – viestimisessä kehon kieli ja tunne ovat hyvin tärkeitä asioita. Jos hevonen aistii hyvän johtajuuden, se ei pure eikä potki, vaan se kunnioittaa ihmistä. Hevoselle täytyy antaa aikaa kehittyä ja kasvaa. Oikotietä onneen ei tässä asiassa ole, Vepsä painottaa.

Vepsä on huolissaan siitä, miten hevosia Suomessa kasvatetaan. Hänen mielestään hevosten kanssa toimitaan usein riskirajoilla.

– Hevosten pito on Suomessa huonolla tolalla. Esimerkiksi jokainen putoaminen hevosen selästä on turha, 99 prosenttia putoamisista johtuu siitä, ettei hevosta ole koulutettu.

Lue seuraavaksi