Tutkijat ovat paljastaneet sienten ja puiden kemiallisen kielen salaisen kaavan – sienisatoa voisi kasvattaa manipulaation avulla

"Metsän tärkein tuote ei olisikaan enää puu vaan ehkäpä herkkutatti".

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo ennusti Ylen Aamu tv:ssä sienikaudesta tulevan runsaan. Kuvassa hän pitelee sikurirouskua. Kuva: Susanna Vilpponen/Yle

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo kertoo Ylen aamu-tv:ssä, että odotukset sienisadon suhteen ovat korkealla.

– Kesäkuu oli kylmä ja vähäsateinen. Useinhan heinäkuu on ollut rutikuiva, mutta nyt on tullut mukavasti sateita ja humuskerros maan pinnassa on kostea. Siinä mielessä aika hyvältä näyttää, Salo kertoo.

Sienitutkija myöntää, että sienisadon ennustaminen on hyvin vaikeaa, ellei jopa lähes mahdotonta. Alkukesän sateet lupaavat yleensä hyvää sienisatoa, mutta varmaa runsas sato ei vielä ole.

– Voisi kuvitella, että elokuun alkupuolella sientä rupeaa nousemaan laajemminkin. Herkkutattia ja kantarellia, Salo hehkuttaa.

Kesä on ollut tänä vuonna myöhässä ja niin myös sienetkin. Salon mukaan usein heinäkuussa ensimmäiset kantarellit ja koivuhaperot on jo poimittu. Nyt menee elokuuhun, ennen kuin sientä saadaan.

– Voisi sanoa, että sienisato on ehkä pari viikkoa myöhässä tavanomaisesta samoin kuin marjojenkin kanssa.

Herkkutatti. (Kuva vaihdettu: aiemmassa kuvassa näkyvä sieni oli punikkitatti.) Kuva: Risto Salovaara / Yle

Salo arvioi herkkutattikauden alkavan elokuussa. Syksyllä saadaan rouskuja ja suppilovahveroita.

– Herkkutatti on suomalaisten tärkein kauppasieni ja myöskin kodeissa hyvin käytetty.

Puiden ja sienten kemiallista kieltä halutaan manipuloida

Sienitutkija kertoo, että kaikilla tärkeillä ruokasienillä on yhteys puuhun. Puhutaan puiden ja sienten välisestä yhteistoiminnasta – symbioosista.

– Sieni haluaa saada sokereita puilta muodostaakseen itiöitä. Puut taas saavat ravinteita sieniltä ja sienirihmastot suojavat puita monilta taudeilta. Se on äärimmäisen tärkeä asia tämä symbioosi, Salo valistaa.

Viime vuosina sienitutkijat ovat saaneet selvyyttä siihen, että puilla ja sienillä on yhteinen kemiallinen kieli, jolla ne keskustelevat. Salo uskoo, että muutamien vuosien päästä sieniä voisi manipuloida jollain tavalla.

– Manipulaation avulla sienisatoa voisi lisätä. Metsän tärkein tuote ei olisikaan enää puu vaan ehkäpä herkkutatti, Salo visioi.

Manipulaation sivutuotteena puiden hyvinvointia ja kasvua voisi myös parantaa.

– Tähän kemialliseen kieleen pitäisi päästä vielä paremmin sisään, Salo tuumii.