Parakkikoulukaan ei rakennu helposti – Laihialla tiukka aikataulu ennen koulujen alkamista

Laihialla keskuskoulun väistötilojen rakentaminen on parhaillaan käynnissä. Koulun alueelle pystytetään yhteensä kolme parakkia, joihin siirtyvät kaikki luokat ja opettajainhuone syyslukukauden alusta alkaen.

Laihia
Rakennusmies työssään parakkikoulussa
Parakkikoulussakin riittää johtojen ja kaapelien vetoa.Tuomo Rintamaa / Yle

Laihian tekninen johtaja Jari Mansikka-aho tarkastelee puolivalmista parakkiin rakentuvaa luokkahuonetta. Piirtotaulu on jo paikallaan, mutta pulpetit puuttuvat.

Parakkikoulun maatyöt saatiin valmiiksi juhannukseksi, jonka jälkeen alueella alkoi itse rakentaminen. Rakennusaikataulu on tiukka ja kovat sateet voivat pitkittää valmistumista. Väistötilat on tarkoitus saada valmiiksi kuun loppuun mennessä.

– Aikataulu on tosi tiukka, moni toimittaja nosti kädet pystyyn, että he eivät pysty. Onneksi yksi toimittaja pystyi vastaamaan huutoon, että saadaan elokuun alkuun väistötilat pystyyn, Mansikka-Aho kertoo.

Laihian tekninen johtaja Jari Mansikka-aho
Laihian tekninen johtaja Jari Mansikka-aho on tyytyväinen parakkikoulujen rakentumiseen.Anna Wikman / Yle

Kuntokartoituksen lopullinen raportti valmistumassa

Keskuskoulun oppilaat joutuvat väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Laihialaisvanhemmat olivat huolissaan keskuskoulussa opiskelevien lasten ja henkilökunnan terveydestä. Taistelu huipentui Toukokuun lopulla järjestettyyn koululakkoon, johon osallistui 560 oppilasta.

A-rakennukseen on teetetty nyt kuntokartoitus. Alustavan työlistan mukaan siellä pitää avata yhden luokkahuoneen lattia, tiivistää ikkunoiden reunat ja putkien läpiviennit, sekä järjestää käytäville ilmanvaihto.

– Odottelemme näinä viikkoina lopullista raporttia, Mansikka-Aho kertoo.

Parakkiluokka sisältä
Piirtotaulu on jo paikoillaan, pulpetit puuttuvat vielä.Tuomo Rintamaa / Yle

Laihialla koulujen ympäristössä tapahtuu paljon A-rakennuksen remontin lisäksi. Monnarin uusi koulu rakentuu samaan aikaan, kun parakit nousevat. Piha-alueella pyörii useampi kaivuri.

Maan tasaisuus ja vieressä virtaavat vesistöt aiheuttavat tulva-aikoina haasteita. Tämäkin laitetaan kesän aikana kuntoon.

– Tässä laitetaan nyt koulualueen kuivatusta kuntoon. Tulee sadevesipumppaamo ja viemäröinnit tehdään uusiksi, Mansikka-Aho kertoo.

Paljon siis työtä riittää, ennen kuin oppilaat voivat palata turvallisesti koulualueelle.

Parakkikoulu ja vanha koulu vierekkäin
Parakkikoulu rakentuu koulun alkuun mennessä.Tuomo Rintamaa / Yle

Parakkikoulukaan ei nouse helpolla

Parakkikoulun rakentaminen ei ole helppoa, vaikka niin voisi kuvitellla. Vaikka parakkikoulu on vain väliaikainen, täytyy rakennukseen tehdä kunnolliset perustukset sekä järjestää kaapeloinnit ja ilmastointi.

– Ei se loppuviimeksi poikkea paljoakaan kiinteän rakennuksen töistä. Samanlaiset viemäröinnit, vesijohdot, sähköt, atk-kaapeloinnit täytyy vetää. Kova työmaa on ollut, ennen kuin mitään valmista tulee näkymäänkään, Mansikka-Aho kertoo.

Ehditäänkö luokkatilat saada valmiiksi vajaassa kuukaudessa?

– Kova usko siihen on, että vaikka vielä näyttää puolimoiselta, niin kyllä tämä hyvällä mallilla on, Mansikka-Aho kertoo.

Koulut alkavat Laihialla 10. elokuuta.