Valtakunnansyyttäjä Nissistä koskeva esitutkinta valmis, etenee oikeuskanslerille

Nissinen on kiistänyt rikosepäilyn virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti NissinenJuha Kivioja / Yle

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinta-aineisto on siirretty syyteharkintaan oikeuskanslerinvirastoon. Näytön arvioinnin ja oikeudellisen arvioinnin tekee oikeuskansleri esitutkinta-aineiston perusteella, kertoo keskusrikospoliisi tiedotteessa.

Rikostarkastaja Erkki Rossi keskusrikospoliisista kertoo, että tutkintanimike on koventunut tutkinnan aikana aiemmasta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta nyt epäillyksi virkavelvollisuuden rikkomiseksi.

Rossin mukaan tähän päädyttiin esitutkinnan aikana saatujen selvitysten, asiakirjanäytön ja kuulemisten perusteella.

– Mitään yksittäistä syytä ei ole taustalla, Rossi kertoo.

Rossin mukaan tutkinta on edennyt tavanomaiseen tapaan.

Nissinen kiistänyt epäilyn

Esitutkinnassa on selvitetty, onko Nissinen osallistunut syyttäjälaitoksessa esteellisenä käsittelyyn, joka koski syyttäjille Deep Lead Oy:ltä hankittua johtamiskoulutusta. Nissisen veli on Deep Lead Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön osake-enemmistön omistaja. Koulutushankintoja tehty yli 74 000 eurolla.

Nissinen on kiistänyt rikosepäilyn virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Valtakunnansyyttäjä ei ole Suomessa aiemmin joutunut esitutkinnan kohteeksi. Jos oikeuskansleri päätyy nostamaan asiassa syytteen, se käsiteltäisiin korkeimmassa oikeudessa.

Nissinen on ollut virkavapaalla maaliskuusta alkaen, kun esitutkinta aloitettiin. Hän haki virkavapautta tuolloin itse. Virkavapaan ajan valtakunnansyyttäjän tehtäviä hoitaa apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Lue myös

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pian poliisin kuultavaksi – "Ei tässä ole tutkinnan kannalta mitään erityistä"

Rikostutkinnan kohteeksi joutunut valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen Ylelle: Odotan, että oikeus voittaa

Keskusrikospoliisi aloittaa tutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen epäillystä esteellisyydestä – Nissinen on hakenut virkavapautta