Hyppää sisältöön

"Tästä ei sauna paremmaksi muutu" – urbaanille Sompasaunalle lupaillaan jatkoaikaa

Helsingin Sompasauna saanee jatkaa toimintaansa vielä pari–kolme vuotta. Itse rakennus vetelee kuitenkin viimeisiään.

Merimaisemat, sekasauna, rento meininki. Näin helsinkiläinen Martin-Éríc Racine kuvailee Sompasaaressa sijaitsevaa Sompasaunaa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Muun muassa Helsingin yleisimmäksi saunaksi (siirryt toiseen palveluun) tituleerattu Sompasauna saa näillä näkymin jatkaa toimintaansa vielä pari–kolme vuotta.

Kaupungilta kerrotaan Ylelle, että kestää arviolta kahdesta kolmeen vuotta ennen kuin Kalasataman alueen rakennustyöt (siirryt toiseen palveluun) etenevät eteläisessä Sompasaaressa saunalle asti. Sompasaaressa rakennustyöt on aloitettu jo jonkin aikaa sitten, ja koko alueen on määrä olla valmis kuuden vuoden kuluttua eli vuonna 2023.

– Sompasaaressa on tällä hetkellä rakennettu katuja yli vuoden, samoin esirakentaminen on ollut siellä käynnissä. Nyt kesäkuussa lähti kahdessa korttelissa asuntotuotanto käyntiin, ja useampia kortteleita käynnistyy vielä tänä vuonna, sanoo Kalasataman projektinjohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupunginkansliasta.

– Mutta ihan siellä eteläisimmässä kärjessä, missä Sompasauna sijaitsee, ei vielä toistaiseksi rakenneta. Menee pari–kolme vuotta, että rakennustöissä päästään sinne asti.

Kaikille avoimen ja ilmaisen Sompasaunan nykyinen vuokrasopimus päättyy lokakuun lopussa, ja uhkana on ollut, että kuluva kesä jää sen viimeiseksi.

Onko tilanne tällä hetkellä se, että Sompasauna voisikin jatkaa toimintaansa ainakin pari vuotta?

– Kyllä, ainakin oman käsitykseni mukaan voi, jos ei sitten tule muita syitä. Mutta rakentaminen ei ulotu sinne pariin vuoteen, Asikainen vastaa.

Näkymä Sompasaunan ikkunasta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Hän huomauttaa kuitenkin, että alueen vuokraamisesta päättää Helsingin kaupunkiympäristön toimiala.

– He päättävät viime kädessä, kuinka pitkään Sompasauna voi siellä olla.

Myös johtava tarkastaja Esa Andstén kaupunkiympäristön toimialan tonttiyksiköstä toteaa, että periaatteessa Sompasaunan vuokrasopimuksen jatkaminen on mahdollista.

– Se on mahdollista siihen asti, kun kaupunki lähtee rakentamaan sillä alueella eli kunnes asutus tulee sen verran lähelle, että se ei enää sovellu sille alueelle.

– Jos alue hoidetaan vuokrasopimuksen mukaisesti ja vuokra maksetaan, jatkolle tuskin on estettä, Andsten sanoo.

"Merimaisemat, sekasauna, rento meininki..."

Sompasaunaa ylläpitää Sompasaunaseura. Yhdistyksessä tieto kaupungin kannasta on otettu ilolla vastaan.

Sompasaunaseuran varapuheenjohtaja ja viestintävastaava Saara Louhensalo. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Meillä on ollut sopimus aina vain vuodeksi. Jos toiminnalle saataisiin jatkuvuutta, se olisi hieno juttu, koska sitten voisimme suunnitella sitä vähän pitkäkestoisemmin, kommentoi Sompasaunaseuran varapuheenjohtaja ja viestintävastaava Saara Louhensalo. Hänen mukaansa nykyiselle sopimukselle aiotaan hakea jatkoa hetimmiten.

Uusi sopimuskausi kuitenkin tarkoittaisi, että nykyinen saunarakennus olisi korvattava uudella.

– Nykyinen rakennus on suunniteltu niin, että se kestäisi vain vuoden. Nyt se on ollut siellä jo yli kaksi vuotta. Se alkaa vedellä viimeisiään.

– Tämä on nyt meidän kolmas "viimeinen kesä". Olemme aina eläneet tuolla vuoden kerrallaan, Louhensalo sanoo.

Sauna-alueen vuokra on 400 euroa vuodessa, ja yhdistys kattaa sen kokonaan jäsenmaksuillaan. Louhensalon mukaan itse Sompasaunaa käyttävät paitsi helsinkiläiset myös pääkaupunkiin saapuvat turistit.

Sompasauna on kaikille avoin ja ilmainen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Nyt kesällä meillä käy varmaan sata ihmistä päivässä. On kymmeniä ihmisiä, jotka käyvät säännöllisesti.

Yksi heistä on helsinkiläinen Martin-Éríc Racine. Merimaisemat, sekasauna, rento meininki, hän luettelee Sompasaunan hyviä puolia.

– Nautin tästä paikasta todella paljon. Ei tästä muutu paremmaksi, Racine sanoo lauteilla.