Hyppää sisältöön

24-vuotias Niko Tähti vastaa Suomen suurlähetystön ruoasta Unkarissa – nuoren keittiömestarin käsissä rentunruusukin muuttuu gurmeeksi

Kotonaan Tornion Kaakamossa lomaileva Unkarin Suomen suurlähetystön kokki Niko Tähti arvostaa kotimaisia raaka-aineita.

Tähti sanoo horsmien olevan parhaimmillaan nuorina, kun maku ei ole vielä muuttunut puisevaksi. Hän kertoo vieneensä maitohorsmaa jopa ulkomaille. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Unkarin Suomen suurlähetystönä toimiva talo on kuin Budapestin oma Finlandia-talo. Arkkitehti Ilmo Valjakan suunnittelemassa, skandinaavisuutta henkivässä rakennuksessa asuu myös suomalainen keittiömestari Niko Tähti. 24-vuotias Tähti vastaa yksin suurlähetystön ruokahuollosta.

– Työ siellä on todella monipuolista. Tilaisuuksia on aina kahden hengen lounaista 200 hengen vastaanottoihin.

Keittiömestarilla on vapaus päättää käyttämistään raaka-aineista. Tähden tarjoamat ateriat ovat maistuneet hyvin Suomen suurlähetystön henkilökunnalle ja vieraille.

– Tykkään tuoda esille suomalaisuutta. Olen vienyt sinne mukana aina palan suomalaisuutta.

Tähti kertoo keränneensä tuliaisiksi kotipaikkansa pihalta esimerkiksi kuusenkerkkää. Kodin läheltä löytyneet jäkälät, horsmat ja herukanlehdet ovat niin ikään matkanneet Tähden mukana suurlähetystön keittiöön.

– Maitohorsma on parhaimmillaan nuorena kun se on semmonen 15-20-senttinen. Sitä voi käyttää ruuassa vähän parsan tavoin ja se on oikeasti hyvä ja kuulemma terveellinenkin, Tähti vakuuttelee.

Aasialaistuomarit hurmaantuivat ahvenesta nokkosten kera

Kuinka pienestä Pohjois-Suomen kylästä lähtöisin oleva nuori mies päätyi Suomen suurlähetystön keittiöön, on yhdistelmä taitoa ja tuuria.

– Tunsin edeltäjäni suurlähetystön keittiöstä ja sain häneltä vinkin, että siellä olisi paikka avautumassa.

Ennen kuin nuori mies nappasi keittiömestarin paikan, hän oli jo kulkenut pitkän matkan alan opintojen, ulkomaiden ja kotimaan työharjoitteluiden sekä erikoisten työkokemusten kautta kohti nykyistä pestiä.

Poroa ei olisi voinut käyttää, kun se on heille söpö eläin. Vähän kuin he söisivät pandaa. 

Niko Tähti

Yksi työkomennus poiki toisen ja Tähden oltua Libanonissa kokkaamassa rauhanturvaajille, hän päätyi töihin hongkongilaisravintolaan. Sielläkin työ tuli ilmeisen hyvin hoidettua, koska entinen työnantaja kutsui Tähden kilvoittelemaan keittiötaidoillaan Hongkongissa pidettyyn Gourmet Young Master Chefs-kisaan.

– Omassa kategoriassa tuli voitto ja se oli aika yllättävää, kun tuomarit olivat pääasiassa aasialaisia, Tähti toteaa.

25 kisaajan kategoriassa Tähti kertoo erottautuneensa suomalaisuutensa vuoksi, mutta sitä piti tuoda esille harkiten.

– Poroa ei olisi voinut käyttää, kun se on heille söpö eläin. Vähän kuin he söisivät pandaa. 

Tähti olikin pakannut kisaa varten Suomesta mukaan muun muassa vakumoitua ja pakastettua ahventa, josta hän valmisti aterian nokkosten kera. Toisessa finaaliateriassaan raaka-aineena oli Meri-Lapin karitsaa, joka upposi hyvin tuomaristoon.

Tähdelle jäi kisasta muistoksi painava kullattu pysti, mutta myös arvokkaita suhteita.

– Sain mahtavia uusia kontakteja eri puolilta maailmaa, jotka toivottavasti poikivat jotain yhteistyötä. Syksyllä minut lennätetään sinne uudestaan pressitilaisuuteen, jossa luvassa on demokokkailua. Kyllä osallistuminen ehdottomasti kannatti.

Niko Tähti voitti hiljattain Hongkongissa pidetyn Gourmet Young Master Chefs-kilpailun, jossa hän muun muassa kokkasi annoksen kotimaisesta ahvenesta ja nokkosista. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Niko Tähden Suomessa viettämä kesäloma on pian ohi ja hän palaa Unkariin, Suomen suurlähetystön keittiöön. Tällä kertaa Suomesta lähtee mukaan ainakin jäkälää, mutta syksymmällä täytyy tehdä uusi kotimaan reissu.

– Harmi kun marjat eivät vielä kerenneet kypsyä, että syksyllä pitää tehdä uusi reissu marja- ja sienimetsään, tähtikokki suunnittelee.