Analyysi: Sininen tulevaisuus ei vakuuta

Kansalaisilla näyttää olevan vaikeuksia hahmottaa perussuomalaisten hajoamista. Uuden vaihtoehdon kannatus jäi heinäkuussa heiveröiseksi.

Sininen tulevaisuus
Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara kertoivat uuden yhdistyksen ja tulevan puolueen nimen joka on Sininen tulevaisuus 19.6.2017.
Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara kertoivat uuden yhdistyksen ja tulevan puolueen nimen joka on Sininen tulevaisuus 19.6.2017.Jarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto jää Ylen heinäkuun mittauksessa alle yhden prosentin kannatukseen. Vielä kesäkuussa kun puolueen hajoaminen oli tuore tapaus, Uuden vaihtoehdon kannalle ilmoittautui sentään 2,3 prosenttia kyselyyn vastanneista, mutta heinäkuussa Uuden vaihtoehdon tai Sinisen tulevaisuuden nimesi oma-aloitteisesti enää 0,7 prosenttia vastanneista. Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmä kerää parhaillaan kannattajakortteja rekisteröityäkseen puolueeksi Sinisen tulevaisuuden nimellä.

*Tulos on *millä tahansa mittarilla surkea ja syitä voi vain arvailla. Helpoin arvaus on tietysti se, että kansalaisille on yhä epäselvää, millä nimellä hallituksessa jatkavaa perussuomalaisten osaa pitäisi oikein kutsua. Toisaalta voi aavistella, että ainakin osa vastaajista ilmoittautuu edelleen perussuomalaisten kannattajiksi ikään kuin vanhasta muistista. Ainakin perussuomalaisten kannatus on yhä selvästi Uutta vaihtoehtoa tai Sinistä tulevaisuutta korkeammalla, 8,1 prosentissa.

Raadollisempi selitys on tietysti, että puolueloikka on kansalaisten silmissä alkanut näyttää entistä enemmän omien asemien turvaamiselta. Myöskään hiljainen heinäkuu ei välttämättä tue Uuden vaihtoehdon näkyvyyttä politiikassa.

Mutta tietenkin on myös mahdollista, että perussuomalaisten kannattajat eivät siirtyneet eduskuntaryhmän puolikkaan ja ministerien perässä uuteen ryhmittymään.

*Uuden vaihtoehdon *matala kannatus heijastuu tietysti myös hallituksen kokonaissuosioon. Kokoomus on toki yhä yli kahdenkymmenen prosentin puolue, mutta pääministeripuolue keskustan tasainen alamäki jatkuu ja puolue on pudonnut nyt jo 16,7 prosenttiin. Yhteensä hallituksen – siis keskustan, kokoomuksen ja UV:n – kannatus on nyt alle 38 prosentin.

Se ei ole enemmistöhallitukselle kovin paljon. Varsinkin kun Helsingin Sanomien keskiviikkona julkistama kysely antoi samansuuntaisen tuloksen, tosin HS:n mittauksessa Sininen tulevaisuus mittautti sentään 2,5 prosentin lukemat. Perussuomalaisten osuus oli 6,3 prosenttia.

*Oppositiopuolueiden osalta *huomio kiinnittyy vihreiden yhä jatkuvaan myötätuuleen. Puheenjohtajavaihdos toi puolueelle julkisuutta alkukesästä ja nyt kannatus on jälleen Ylen mittaushistorian uudessa ennätyksessä eli kuudessatoista prosentissa. Itse asiassa vihreät ja pääministeripuolue keskusta mahtuvat nyt virhemarginaaliin, joka tällä kertaa on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

*Myös muut *oppositiopuolueet paitsi nyt siis oppositioon siirtyneet perussuomalaiset ovat sydänkesällä piristyneet. SDP on puolueista kakkosena 18,5 prosentissa ja vasemmistoliitonkin lukema ylittää kahtia jakautuneiden perussuomalaisten yhteisen kannatuksen. Opposition piristymistä saattaa selittää hallituksen sote-ratkaisun lykkääntyminen.

Ilmeistä kuitenkin on, että tarvitaan useampi mittaus, ennen kuin Sinisestä tulevaisuudesta voidaan sanoa varmuudella mitään. Ehkä on myös syytä odotella ryhmän nimen vakiintumista, mikä tapahtuu, kun kannattajakortit saadaan kerätyksi ja puolue rekisteröityä.

Siihen on kuitenkin kaikissa tapauksissa syytä varautua, että syksyn mittaan kannatusluvut voivat elää hyvinkin voimakkaasti.

Samalla myös kaikenlainen hermoilu hallitus-oppositio -rintamalla on omiaan lisääntymään.