Thaimaassa jaettiin ensimmäiset tuomiot ihmiskauppavyyhdissä

Ihmiskauppiaiden uhreina oli etenkin Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvia.

Thaimaa
Poliisit olivat vastassa Thaimaan Bangkokissa, kun ihmiskaupasta epäillyt saapuivat oikeudenkäyntiin 19. heinäkuuta.
Poliisit olivat vastassa Thaimaan Bangkokissa, kun ihmiskaupasta epäillyt saapuivat oikeudenkäyntiin 19. heinäkuuta.Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa on jaettu ensimmäiset tuomiot maan suurimmassa ihmiskauppaoikeudenkäynnissä.

Tuomari oli lukenut keskiviikkoiltaan mennessä 70 ihmistä. Syytettyjä on yhteensä 103. Rangaistukset kerrotaan myöhemmin.

Syytettyjen penkillä istui muun muassa Thaimaan armeijan kenraali, poliiseja, paikallispoliitikkoja ja Myanmarin kansalaisia.

Osa todettiin syylliseksi myös muuhun kansainväliseen rikollisuuteen, kuolemaan johtamiin vangitsemisiin ja raiskauksiin.

Korkea-arvoisen kenraalin tuomio poikkeuksellinen

Yksi tuomituista on armeijan kenraali Manas Kongpaen. Hänet tuomittiin muun muassa ihmissalakuljetuksesta ja lahjusten vastaanottamisesta.

Manasin tehtävänä oli Thaimaan rajojen valvonta ja laittomasti maahantulleiden karkottaminen. Hän kuitenkin käytti asemaansa hyväkseen ja auttoi siirtolaisia kuljettavia rikollisjengejä ohittamaan viranomaisten tarkstuspisteitä.

Manas on syytettynä olevista sotilaista korkea-arvoisin. Hänen vastullaan oli koko eteläisen Thaimaan turvallisuuskoneisto. Oikeuden mukaan hän ansaitsi rikoksillaan lähes puoli miljoonaa euroa.

Näin korkea-arvoisen kenraalin tuomio on sotilasjuntan johtamassa Thaimaassa poikkeuksellista.

Siirtolaisia pidettiin panttivankeina viidakkoleireissä

Thaimaan sotilasjuntta aloitti toukokuussa 2015 operaation salakuljetusverkostoa vastaan, joka salakuljettii siirtolaisia eteläisen Thaimaan läpi Malesiaan. Salakuljetetut olivat bangladeshilaisia ja sorrettua rohingya-muslimivähemmistöä.

Oikeudenkäyntiä ennen Thaimaan ja Malesian rajalta löydettiin useita siirtolaisten joukkohautoja. Haudat olivat lähellä leirejä, joissa ihmisiä pidettiin panttivankeina. Sadat ihmiset kuolivat nälkään ja malariaan.

Merellä ihmisiä menehtyi ylilastatuissa veneissä, joita palloteltiin Thaimaan, Malesian ja Indonesian aluevesillä.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttivät viranomaisia ihmiskaupppaongelman vähättelystä.

Lähteet: Reuters, AFP