1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viisumit

Mansikan satokausi myöhässä – riittävätkö poimijat?

Kylmä alkukesä on viivästyttänyt mansikankin satokautta selvästi. Ulkomaalaisten poimijoiden viisumit saattavat vanhentua, ja lukiolaispoimijat palaavat kouluihinsa.

Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Pääsatokausi on Keski-Suomessa vasta alkamassa ja ennusteiden mukaan mansikkaa saataisiin tänä vuonna pitkälle elokuulle.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa on pelkona, että mansikkaa jää peltoon, kun ulkomaalaisille poimijoille haetut viisumit umpeutuvat.

Keski-Suomessa mansikkaa poimitaan sekä ulkomaisin että kotimaisin voimin. Useilla tiloilla ulkomaalaisten poimijoiden kolmen kuukauden viisumit ovat voimassa syyskuun loppuun.

Esimerkiksi Hankasalmella viisumien umpeutumiseen on osattu varautua kantapään kautta.

– Meille tulee 22 poimijaa Ukrainasta, Moldovasta ja Venäjältä. Joskus aiemmin ovat menneet viisumit umpeen, ja tänä vuonna olen tehnyt viisumianomukset elokuun loppuun ja osittain jopa syyskuun loppuun, eli ei tämä varmaan meidän tilallamme ongelmaksi muodostu, sanoo mansikkayrittäjä Esko Jäntti.

Kauden jatkuessa pitkälle elokuulle pulaa voi tulla kotimaisistakin poimijoista, sillä heistä iso osa on kouluikäisiä.

– Koulut alkavat elokuun alkupuolella. Mansikkakausi jatkuu silloin vielä, ja vadelma tulee poimintavuoroon. Poimijapula on ihan mahdollinen uhka, vaikka toimisi vain kotimaisilla poimijoilla, sanoo erityisasiantuntija Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomesta.

Pitkään venyvä poimintakausi tarkoittaa kuitenkin myös mahdollisuuksia tilapäistyöhön.

– Opiskelijat, armeijaan lähtijät, ne jotka on muuten vapaasti työmarkkinoiden käytettävissä. Näkisin, että siellä on mahdollisuuksia joillekin, jotka työtä tarvitsevat, Marttinen sanoo.