1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kesähitti Despacito rikkoo ennätyksiä – espanjankielinen kappale yhdistää ihmisiä poikkeuksellisella tavalla

Luis Fonsin kappaleesta on tullut kaikkien aikojen striimatuin kappale vain puoli vuotta julkaisun jälkeen.

Luis Fonsi Despacito-albumin julkaisukeikalla Mexico Cityssä 25. tammikuuta. Kuva: Carlos Tischler / AOP

Des-Pa-Ci-To. Tänä vuonna ei ole voinut välttyä letkeärytmiseltä kesäkappaleelta, menipä minne päin maailmaa tahansa.

Puerto Ricosta kotoisin oleva Luis Fonsi julkaisi Despacito-kappaleen yhdessä Daddy Yankeen kanssa tammikuussa pelkästään espanjaksi. Silloin siitä tuli hitti Latinalaisessa Amerikassa. Maailmanlaajuiseksi hitiksi kappale kasvoi vasta huhtikuussa, kun siitä julkaistiin versio, jolla laulaa myös supertähti Justin Bieber. Tällöin kappaleeseen tuli mukaan myös englanniksi laulettuja osuuksia.

Despacito on nyt kaikkien aikojen striimatuin kappale 4,6 miljardilla kerralla. Aikaisempaa ennätystä piti hallussaan Justin Bieber biisillään Sorry.

Reggaetonin rytmeihin perustuva kappale on kerännyt huimia kuuntelukertoja musiikin suoratoistopalveluissa, kuten Spotifyssa ja Apple Musicissa. YouTubessa Despaciton video (siirryt toiseen palveluun) on jo kaikkien aikojen neljänneksi katsotuin 2,6 miljardilla katselukerralla.

– Striimaus yhdistää yleisöjä eri puolilta maailmaa. Sen avulla musiikkini voi tavoittaa jokaisen kolkan maailmassa, Fonsi sanoo tiedotteessa.

Korvamadon lailla tajuntaan jäävä Despacito on pysytellyt listojen kärkisijoilla jo useita viikkoja. Yhdysvalloissa singlelistan ykköstila on ollut kappaleen hallussa jo kymmenen viikkoa, mihin on vuosikymmenten saatossa pystynyt vain 35 kappaletta.

Despacito yhdistää ihmisiä

Espanjankielinen sana "despacito" tarkoittaa suomeksi hitaasti, ja sillä viitataan toisen viettelemiseen. Maailmanlaajuiset hitit ovat lähes poikkeuksetta englanninkielisiä, mikä tekee espanjankielisen hitin menestyksestä erityisen.

BBC:n artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) Luis Fonsi sanoo, että kappaleen maailmanlaajuinen menestys on antanut hänelle toivoa tämän hetkisessä poliittisessa ilmapiirissä.

– Olen Puerto Ricosta ja asun Miamissa. Elämme mielenkiintoisia aikoja, kun ihmiset haluavat erottaa meidät toisistamme ja rakentaa muureja. Olen ylpeä, kun kappaleeni tuo ihmiset ja kulttuurit yhteen.