Pumppaamolta puuttui muutamia satasia maksava osa – Saimaaseen karkasi vajaat kolme miljoonaa litraa jätevettä

Jätevedenpumppaamolta puuttui pakkokäyttövippa. Yhtiö yrittää selvittää, mistä puute johtui.

jäteveden käsittely
Carelia-laiva alittaa Luukkansalmen sillan
Petri Kivimäki/Yle

Lappeenrannan Energia on vahvistanut hälytysjärjestelmäänsä viime torstaina sattuneen jätevesivuodon takia. Saimaaseen karkasi vajaat kolme miljoonaa litraa jätevettä Luukkaan jätevesipumppaamon ylivuotoviemärin kautta. Vuoto syntyi, kun pumppaamon automaatio petti.

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n verkostopäällikkö Sami Väisänen kertoo, että vika automaatiossa on nyt korjattu.

Samalla huomattiin, että pumppaamolta puuttui pakkokäyttövippa, joka käynnistää pumput vikatilassa. Kyseessä on osa, joka Väisäsen mukaan maksaa "joitakin satasia".

Miten tällainen osa on voinut jäädä asentamatta?

– Sitä minä en rehellisesti sanottuna tiedä, Väisänen sanoo ja kertoo, että yhtiö aikoo selvittää asian.

Järjestelmää on nyt parannettu siten, että jätevesisäiliön pumput käynnistyvät, vaikka automaatio pettäisikin. Järjestelmä myös hälyttää aiemmin, jos säiliön pinta nousee.

WWF: Päästö saattaa aiheuttaa rehevöitymistä

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoi Ylelle, että Saimaan jätevesipäästö saattaa rehevöittää vesiä vielä viikkojenkin päästä. Luukkosen mukaan poikkeukselliset päästöt aiheuttavat rehevöitymistä ja sinilevien lisääntymistä lähivesiin, Vuoksen alajuoksulle, Laatokkaan ja Suomenlahteen.

Lappeenrannan Energia on keskustellut Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimuksen kanssa jätevesivuodon vaikutuksista kaloihin, mutta vaikutusta vesistöön on tässä tapauksessa vaikea arvioida.

– Toki jos päästö saa leväkukintoihin vauhtia, niin siitä voi olla haittaa kalastukselle ja virkityskäytölle, mutta sitä on niin vaikea arvioida, että mikä johtuu mistäkin, Sami Väisänen kertoo.

Yhtiö: Tiedottaminen tehtäisiin edelleen samalla tavoin

Energiayhtiö on saanut kritiikkiä myös tiedottamisestaan. Jätevedenpumppaamon häiriö havaittiin jo 13.7., mutta yhtiö tiedotti (siirryt toiseen palveluun)siitä vasta neljä päivää myöhemmin.

Palautteesta huolimatta Sami Väisänen hoitaisi tiedottamisen edelleen samalla tavalla.

– Tein semmoisen tilanneanalyysin, että tiedotetaan sitten, kun on enemmän tietoa. Että varmistetaan vedenlaatu ja tiedotetaan sitten.

Etelä-Saimaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lamposaaren asukasyhdistys suunnittelee jätevesipäästöstä tutkintapyyntöä poliisille. Lappeenrannan Energia lupaa reagoida tutkintapyyntöön, kunhan he saavat sen.