1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viipuri

Venäjän viranomaiset veivät laivan, matkailuyrittäjä ei tiedä miksi: "Minua kuulusteltiin 15 tuntia"

Matkailuyritys on joutunut perumaan risteilyjään Suomenlahdella venäläisviranomaisten takavarikoitua laivan.

Viipuri
Laiva Viipurin satamassa
Yli 20-metrinen laiva on takavarikoituna Viipurissa.Kati Lyytikäinen

Haminalaisen JaPi-Matkojen laiva takavarikoitiin yllättäen kuukausi sitten Viipurin edustalla. Yrittäjä Jarmo Ahonen on yhä ymmällään tapahtuneesta.

– Minua kuulusteltiin 15 tuntia ja syytettiin milloin mistäkin, Ahonen kertoo ja vakuuttaa, että hänellä on ollut kaikki tarvittavat asiakirjat kunnossa.

Ahosen on määrä tavata Venäjän tullin edustajia lakimiehensä ja tulkin kanssa perjantaina Viipurissa. Yritykseltä vaaditaan korvauksia 7 miljoonan ruplan eli noin 100 000 euron edestä luvattomasta toiminnasta.

Suomen ulkoministeriö vahvistaa, että se on tietoinen tapauksesta ja antanut neuvoja.

Ahosen mukaan mitään vastaavaa ei ole 30 vuoden aikana Venäjällä sattunut, vaikka toisinaan viranomaisten kanssa on ollut hankaluuksia.

Matkailuyritys on joutunut perumaan risteilyjä, joiden piti suunnata Suomenlahdelle. Varauksia olisi myös tiedossa tulevaisuuteen. JaPi-Matkat on kuitenkin jatkanut turistiryhmien kuljettamista bussillaan.

Rajavartiosto valvoi hanakasti

Lappeenrantalainen Rakuunakilta oli Viipurinlahden-risteilyllä 15. kesäkuuta. Risteilyllä kierrettiin Venäjälle luovutettujen saarien äärellä. Tuolloin matkalla olleet kiltalaiset pistivät merkille Venäjän rajavartioston tarkkailevan heitä alukseltaan. Heitä myös kuvattiin ilmasta käsin.

– Ilmoitin rajavartiostoon, minne menemme. He vastasivat tulevansa meitä vastaan ja minä toivotin heidät tervetulleeksi. Se on ihan normaalia toimintaa, Ahonen kertoo.

– Onhan heillä siellä useita tutkia, jotta he tietävät, missä mennään.

Joillakin risteilyillä jalkaudutaan Viipurinlahden vaikeakulkuisiin saariin. Rakuunakillan risteilyllä niihin ei menty, vaikka rajavyöhykeluvat olivat kunnossa.

JaPi-Matkat ehti tehdä kaksi muutakin risteilyä ennen kuin alus takavarikoitiin. Rakuunakillan puheenjohtaja Heikki Haimin mukaan risteilyn jälkeen Venäjällä käyneet kiltalaiset ovat törmänneet ongelmiin rajatarkastuksissa. JaPi-Matkojen Ahonen on myös kuullut asiasta. Muiden risteilyjen matkustajien rajaongelmista hän ei ole kuullut.

Lue seuraavaksi