Simolaiset teinipojat perustivat kesäkahvilan ja työllistivät itsensä

Simolaiset Pahnilan veljekset Pekka, 15 ja Niilo, 16 pyörittävät nyt toista kesää kahvilaa Simon kesätorilla.

kesätyö
Simon kahvilayrittäjät.
Yle Kemi

Simossa 4H-yhdistys auttaa nuoria työllistämään itsensä yrittäjyyskurssien avulla. Kurssille osallistuneet Pahnilan veljekset Pekka ja Niilo pitävät kesäkahvila Sumppia nyt jo toista vuotta simolaisten iloksi.

– Ensimmäisen vuoden kokemukset olivat sen verran hyviä ja nyt homma on jo helpompaa, kun tiedetään, mitä tehdään. Asiakkaatkin ovat löytäneet tänne nyt paremmin, kun oltiin täällä jo viime kesänä, Pekka Pahnila toteaa.

Veljekset kiittelevätkin paljon 4H-yhdistystä ja Simon kuntaa, että kesäyrittäminen on tehty helpoksi.

– Muutama lappu täytettiin ja oltiin kuntaan yhteydessä ja saatiin homma alkuun. Kunta tarjoaa meille tilat, vedet ja sähköt ilmaiseksi, Pekka Pahnila kertoo.

Niilo leipoo ja Pekka hoitaa asiakaspalvelun

Veljeksillä on yrityksessä selkeä työnjako: Niilo leipoo ja Pekka hoitaa asiakaspalvelun kassalla. Tiskit yritetään hoitaa yhdessä, vaikka Pekka vihjaakin, että leipojan hommahan se olisi tiskaaminenkin hoitaa.

Jo usean vuoden ajan kesätöiden saaminen on ollut Simossa haastavaa tai töitä ei ole ollut tarjolla koko kesäksi. 4H on auttanut kesätöiden hankkimisessa jo monia nuoria. Simon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anniina Sunnari-Pietikäinen toteaakin, että oikea työkokemus on nuorille erityisen arvokasta.

– Erityisen mukavaa on ollut, että nuoret ovat itse hoksanneet lähteä kokeilemaan erityyppisiä hommia.

Kesäkahvila Sumppi on ollut auki tänä kesänä aina keskiviikosta sunnuntaihin. Pahnilan veljeksillä on töitä jäljellä vielä kaksi viikkoa.